Briosa cu Nutella Contrar modului in care noi, romanii folosim termenul, briosa NU este prajiturica aceea care seamana cu un chec si care se face in hartiute speciale. Acelea sunt cupcakes sau muffins. Briosa este un fel de cozonac. Numele ei vine din francezul “Brioche” , iar ingredientele principale sunt faina, laptele, drojdia, untul si ouale. In aceasta reteta de briosa cu nutella, ingredientele nu se framanta foarte mult, iar umplutura de Nutella e divina. Briosa asta este foarte decorativa si e destul de simplu de realizat. In mare se pun discuri de coca si nutella, care apoi sunt taiate in 16 felii egale si rasucite ca sa li se dea forma de petale. Eu pe vreo doua le-am rasucit cam mult, asa ca floarea mea nu e foarte frumoasa. Dar am invatat de acum, asa ca pe viitoarea o s-o fac mai bine. Dar n-am putut rezista sa nu v-o arat si voua. Ma gandesc ca briosa cu Nutella e o super idee pentru masa de Craciun. 

Briosa cu nutella

 

Briosa cu Nutella

 

Timp de pregatire: 1 h 30 minute

Timp de coacere: 30 minute

 

Ingrediente:

  • 600 g faina
  • 250 g zahar tos
  • 40 g unt
  • 200 g lapte
  • 2 oua
  • 20 g drojdie proaspata
  • coaja de lamaie
  • Pentru umplutura aproximativ 200 g Nutella

 

Mod de pregatire:

Untul se topeste si se lasa la racit
Toate ingredientele se amesteca fie in masina de paine, fie cu mana. Coca se framanta cateva minute pana ce devine elastica. Poate fi putin lipicioasa, asa ca nu adaugati mai multa faina, ca sa nu devina prea tare.
Coca se lasa la crescut 30 min. Se imparte in 4 parti, din care se intind in 4 cercuri subtiri cu diametrul de aproximativ 25 cm. Se taie un cerc din hartie de copt cu diametrul de aproximativ 25 cm. Pe el se pune un cerc de coca, peste care se intinde cu grija 1-2 linguri cu Nutella. Dasupra se pune al doilea cerc de coca, apoi Nutella, s.a.m.d. Ultimul strat e un cerc de coca.
Cu un cutit ascutit se taie coca in 4, in asa fel incat taieturile sa nu ajunga pana in centru. Fiecare bucata se taie in doua, apoi iar in doua, in asa fel incat in final sa rezulte 16 felii, toate ramase atasate de centru.
Se iau doua felii alaturate si se rasucesc de doua ori, apoi capetele lor se unesc, in asa fel incat sa semene cu petala unei flori. Se repeta pentru celelalte felii. Floarea astfel rezultata se lasa la crescut pana i se dubleaza volumul (cam 30 de minute).
Briosa se pune cu ajutorul hartiei pe o tava, apoi se coce in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30 de minute (sau pana ce se aureste).
Briosa cu Nutella se lasa la racit. Se poate manca putin calduta.


10 Comments

  1. alina bumbar
    Posted January 27, 2015 at 13:21 | Permalink

    foarte buna si relativ usor de facut…am facut-o aseara si copilasii au foarte încântati de gust. multumim

    • brindusa
      Posted January 27, 2015 at 21:44 | Permalink

      Ce ma bucur! Te felicit ca te-ai incumatat sa o faci. Si iti multumesc pentru vizita 🙂

  2. Posted December 17, 2013 at 13:18 | Permalink

    super faina a iesit! si eu ma gandesc sa fac ceva asemanator de revelion, insa mi-i cam frica de invartiturile alea. am incercat placinta floare, cum facea si Miha, dar nu mi-a iesit deloc frumoasa :((((
    pup

    • brindusa
      Posted December 17, 2013 at 14:02 | Permalink

      Mai, nu-i grea deloc. Trebuie doar sa nu le invartesti prea mult, cum am facut eu la vreo doua 🙂 Hugs.

  3. aileni flavius
    Posted December 16, 2013 at 19:26 | Permalink

    vai cat de bine arata!!!!

  4. DiaMar bucataria galbena
    Posted December 15, 2013 at 18:32 | Permalink

    Ce frumoasa este!

  5. Posted December 15, 2013 at 16:08 | Permalink

    la cat de bine si delicioasa arata, numai conteaza asa mult forma, ci sa fie gustoasa, apetisanta si sa nu te saturi dupa ce mananci, o reteta reusita 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *