Chec cu cafea si unt de arahide 

De cand ma stiu am fost o bautoare de cafea. Nu genul ala care bea cate 3 pe zi, sau si mai rau, care soarbe dintr-o cana de cafea o zi intreaga. Mie imi place sa beau dimineata, dupa micul dejun,  o cafea aromata si gustoasa. Si pentru asta fac pana si efortul de a ma trezi cu o jumatate de ora mai devreme! Prin urmare va dati seama incantarea mea cand am descoperit ca Ingredientul Secret Electrolux al lunii februarie este cafeaua 🙂 Pentru ca nu pot sa va invit pe toti sa o bem impreuna (desi chiar mi-ar face placere), m-am hotarat sa va aduc o bucatica de chec cu cafea, pe care il puteti asorta la micul dejun cu tipul de cafea pe care il preferati. 

 Acest chec cu cafea mai are in compozitie unt de arahide si zahar din/cu melasa. Zaharul asta (unrefined molasses sugar) eu il cumpar de la Mega Image, dar se gaseste si online. Este un fel de zahar brun nerafinat, din trestie de zahar. Este foarte inchis la culoare, are o textura umeda si da un gust inimaginabil de bun de caramel oricarui desert in care il folositi. Si, in plus, nu este foarte dulce. Daca sunteti alergici, sau nu va place untul de arahide, puteti sa-l inlocuiti cu unt gras. Dar gustul nu va fi la fel de bun. In final checul are o textura umeda si densa. Nu este foarte dulce, iar untul de arahide ii da un gust putin sarat. De aceea pe deasupra am pus o glazura de cafea care contrasteaza placut, si care e foarte simplu de facut.

Despre platforma construita de Electrolux si numita “Ingredientul secret”, cred ca v-am mai povestit in octombrie (cand am facut o reteta cu scoici). In fiecare luna gasiti informatii despre un anumit ingredient, precum si retete din care sa va inspirati in propria bucatarie. Si in plus, tot felul de trucuri profesionale, inspirate din experienta Chefilor parteneri.

Chec cu cafea si unt de arahide Chec cu cafea si unt de arahide

 

Timp de pregatire: 15 minute

Timp de coacere: 25 minute

Timp de racire: 1 ora

 

Ingrediente pentru o tava mare de chec

  • 150 g unt moale
  • 150 g unt de arahide
  • 150 g zahar de melasa (unrefined molasses sugar)
  • 150 g zahar brun sau alb
  • 5 oua
  • 200 ml iaurt simplu (bio daca se poate)
  • 1 plic praf de copt
  • 300 g faina
  • 1 lingura de cafea rasnita foarte fin
  • Pentru glazura: 1 albus + 90 g zahar pudra + 1 lingurita de cafea rasnita foarte fin

 

Mod de pregatire:

Untul, untul de arahide, zaharul si zaharul de melasa se mixeaza pana cand se formeaza o crema. E posibil ca zaharul de melasa sa ramana din loc in loc in bucati mai mari. Puteti sa-l lasati asa. 
Se adauga ouale unul cate unul si se mixeaza dupa fiecare. Faina, cafeaua si praful de copt se amesteca bine. Se adauga jumatate in compozitie si se mixeaza doar pana ce sunt incorporate. Se adauga iaurtul apoi restul de faina si se mixeaza dupa fiecare.
Tava mare de chec se unge bine cu unt (daca nu aveti o tava mare, puteti folosi doua mai mici). Se pune compozitia inauntru (in mod normal compozitia ocupa cam 3/4 din inaltimea tavii). 
Checul se coace in cuptorul preincalzit, 25 – 35 de minute, la 190 C (temperatura medie spre mare). Se incearca daca e facut cu o scobitoare. Se lasa la racit pe un gratar metalic.
Cand acest chec cu cafea e rece, se face glazura: toate ingredientele se amesteca intr-un castronel termorezistent, la abur*, cam 10 minute (pana ce zaharul e dizolvat). Se lasa sa se raceasca doar putin (pt ca se intareste repede) si se toarna peste chec. 

*la abur = intr-o cartita de aceeasi dimensiune ca si castronul, se pune putina apa. Cand acesta incepe sa fiarba se da focul mic si se pune deasupra castronul, ca un capac. Glazura va fi incalzita incetisor, doar de aburul fierbinte care ajunge la castron.

 


2 Comments

  1. Ulman Mihaela
    Posted March 4, 2015 at 10:39 | Permalink

    Multumesc Brindusa pentru reteta. Am citit cu atentie reteta si mi-am imaginat deja gustul checului. Imi era dor de retetele tale. Ideea unui chec cu cafea e binevenita si sunt convinsa ca va fi apreciata de cei care stiu sa savureze acest tip de desert.
    Deci sa purcedem la drum si sa aducem o aroma de cafea in bucatarie. O zi frumoasa si o primavara aromata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *