Dragii mei, azi va invit la un concurs. Impreuna cu Editura Humanitas si in spiritul noii carti pe care o vor lansa, va provoc sa gatiti pentru prieteni. Pentru asta am ales, impreuna cu draga mea Andi (Andie’s Veggies), doua retete din aceasta carte de bucate : Pasta de branza si Fursecuri pentru ceai (veti gasi retetele mai jos). Noua ni s-au parut foarte gustoase si foarte versatile. Va puteti juca cu ele dupa cum va doriti. Ne-ar place tare mult sa le faceti cu gandul la prietenii vostri, ca si cum ar face parte din meniul unei cine rapide si fara pretentii cu cei dragi voua. Si asta pentru ca toata cartea de bucate este scrisa in acest spirit. Margaret Yardley Potter (Gima pentru familie) a conceput cartea in 1947 si are in ea multe retete simple, care sunt de actualitate chiar si azi. Dar cel mai mult mi-au placut povestile pe care ea le include alaturi de fiecare reteta. Te introduc asa de bine in atmosfera acelor timpuri, incat parca ai sta cu Gima la masa. De aceea alaturi de fotografia retetei pe care o faceti, va rog sa inludeti si cateva randuri in care sa ne povestiti cum vedeti voi o masa cu prietenii.
Pentru mai multe amanunte, va rog sa cititi comunicatul de mai jos. Astept cu mare drag povestile voastre. Hugs.

 
Concursul de gatit pentru prieteni, inspirat de reţetele din anii ’20 ale străbunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter şi de Cartea de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate

Îţi aminteşti când ţi-ai chemat prietenii pentru prima oară la tine la cină? Cum ai aranjat totul? Ce ai pregătit?

 
Trimite pana pe 18 martie, ora 21.00, povestea ta însoţita de fotografia uneia dintre reteţele de mai jos din cartea de bucate a strabunicii lui Elizabeth Gilbert pe urmatoarele adrese de e-mail cookingwithmysoul@gmail.com sau vreaucupcakes@gmail.com.
 
Cele mai apetisante 3 fotografii însoţite de poveştile voastre vor intra în clipul de prezentare a cărţii, în compania unei descrieri de scriitor şi strănepoată făcută de Elizabeth Gilbert, şi vor primi cartea, precum şi un voucher de la Librariile Humanitas şi discounturi de la Băcănia Veche.
Filmuleţul va fi proiectat odată cu lansarea de pe 21 martie, ora 19.00, într-o Joi a linguritelor dedicată străbunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter şi jurnalului ei culinar Cartea de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate.
Juriul e format din: bloggeriţele Brindusa Scheaua de la Cooking with my soul, Andreea Crăciun de la Andie’s Veggies si Marius Tudosiei de la Băcănia Veche.
 
 
Retetele pe care le puteti pregati sunt:
 
PASTĂ DE BRÂNZĂ NR. 1. Reţeta de faţă am obţinut-o cu ani în urmă, prin dare de mită, de la bucătarul unui hotel celebru, unde feliile din preparatul minunat şi foarte scump stau şi azi în fruntea listei cu aperitive. Într-un castron cu fundul rotund, mărunţiţi şi frecaţi cu o furculiţă de argint 120 de grame de brânză Roquefort bine maturată până nu mai rămâne nici o bucăţică întreagă. Amestecaţi în ea două linguri de arpagic tocat mărunt sau o jumătate de linguriţă de ceapă dată pe răzătoarea mică. Adăugaţi două pachete mici, sau 120 de grame, de cremă de brânză şi omogenizaţi bine, apoi subţiaţi cu o jumătate de cană de sherry sec. Adăugaţi o jumătate de linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru proaspăt măcinat, un pic de boia iute şi o lingură de boia dulce ungurească, pe care, la nevoie, o puteţi înlocui cu o marcă locală. Amestecaţi bine, faceţi un rulou, înfăşuraţi-l în hârtie cerată şi lăsaţi-l la frigider peste noapte, ca să se întărească şi să se întrepătrundă aromele.
PASTĂ DE BRÂNZĂ NR. 2. Amestecaţi aceeaşi cantitate de cremă de brânză ca mai sus cu o lingură de pastă de anşoa. Se poate servi imediat, ca şi PASTA DE BRÂNZĂ NR. 3, pentru care crema de brânză se amestecă bine cu o jumătate de cană de arpagic tocat mărunt şi se asezonează cu sare şi piper negru.
 

FURSECURI PENTRU CEAI RAPIDE

 
Ies 8-12 fursecuri.
2 linguri zahăr brun (şi încă puţin pentru pasul 2)
2 linguri unt moale
1 ou bătut bine
½ cană făină cernută
1 vârf de cuţit sare
1 vârf de cuţit scorţişoară
2 vârfuri de cuţit nucşoară
1 linguriţă seminţe chimion (opţional)
 
1. Frecaţi spumă untul cu zahărul. Adăugaţi oul, făina, sarea, scorţişoara şi nucşoara şi amestecaţi viguros.
1a. În acest moment Gima spune să adăugaţi seminţele de chimion „dacă vreţi o aromă de modă veche“.
2. Puneţi linguri mici, rase de aluat, lăsând destul spaţiu între ele, pe o hârtie de copt unsă. Presăraţi pe fiecare fursec puţin zahăr brun şi coaceţi 8 minute la 200°.
2a. Puteţi adăuga de asemenea în mijlocul fiecărui fursec o jumătate de alună de pădure sau o migdală rumenită puţin şi tăiată feliuţe.
Observaţiile lui Liz
Nu este vorba de ceea ce numim de obicei, în ziua de azi, fursecuri. Sunt mai curând nişte prăjiturele bune de mâncat imediat ce au fost scoase din cuptor.
Cartea de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate de Margaret Yardley Potter, prezentată de Elizabeth Gilbert, strănepoata autoarei
 Savuros amestec de reţete culinare, sfaturi practice şi poveşti de familie, cartea lui Margaret Yardley Potter – Gima, cum i se spunea în familie – şi-a păstrat prospeţimea, în ciuda vârstei sale venerabile (prima ediţie a apărut în 1947).
„Am deschis cartea de bucate a Gimei abia anul acesta în primăvară… Am deschis-o şi am stat s-o citesc de la cap la coadă, fascinată. Nu, nu e tocmai adevărat: de stat n-am stat, sau în orice caz nu multă vreme. După primele câteva pagini, am sărit în sus şi-am fugit să-l găsesc pe soţul meu ca să-i citesc fragmente: Ascultă aici! Ce umor! Ce spirit de observaţie! Cât rafinament! Apoi m-am ţinut după el prin bucătărie cât timp a gătit (pulpă de miel), citindu-i în continuare în timpul mesei. După care am stat amândoi ore în şir printre vasele murdare, am terminat sticla de vin şi ne-am citit cu rândul pasaje unul altuia, la lumina lumânării.
La sfârşitul serii, deja eram trei la masă.
Gima ni se alăturase, era o minune de femeie, iar eu mă îndrăgostisem de ea.
Străbunica mea cea creativă, dar greu încercată nu era nici prima, nici ultima femeie din istoria suferinţelor feminine care se refugia în mâncare.
Ar trebui să spun de fapt că se refugia în mâncare şi în scris, fiindcă vocea care răzbate din paginile următoare este o încântare în egală măsură literară şi culinară. Gima nu se mărgineşte la a-şi înşirui reţetele, ea ni le povesteşte cu un simţ ascuţit al umorului şi o încredere în sine care o fac să sune ca un amestec de Dorothy Parker şi M.F.K. Fisher.“ (Elizabeth GILBERT)

30 Comments

  1. Posted March 18, 2013 at 17:06 | Permalink

    Foarte fain proiectul. Abia astept sa vad rezultatele 🙂

  2. Posted March 15, 2013 at 07:36 | Permalink

    Multumim de invitatie! Ne-ar face mare placere sa participam.

  3. Posted March 13, 2013 at 18:44 | Permalink

    Multumesc de invitatie 🙂

  4. Posted March 13, 2013 at 12:07 | Permalink

    minunat !!!!!!!!!

  5. Posted March 13, 2013 at 08:15 | Permalink

    Iti multumesc mult pentru invitatie.

  6. Posted March 12, 2013 at 11:38 | Permalink

    Iti multumesc tare mult de invitatie, mi-ar face o deosebita placere sa particip si sa-mi iasa ceva demn de o masa alaturi de prieteni adevarati!

  7. Posted March 12, 2013 at 08:33 | Permalink

    Atragatoare provocarea, pe masura cartii. Multumesc pentru invitatie, Brindusa :).

  8. Posted March 12, 2013 at 06:08 | Permalink

    Brandusa multumesc de invitatie! In aceasta carte cred ca sunt retete foarte bune.Mi-ar placea sa o am. O sa particip si eu.O saptamana frumoasa iti doresc!

  9. Posted March 11, 2013 at 22:51 | Permalink

    Multumesc de invitatie Brandusa.Imi plac cele doua retete si tare mi-ar placea sa particip,dar saptamana asta alerg in urma timpului.

  10. Posted March 11, 2013 at 12:55 | Permalink

    “Spuma”bucatareselor!!!succes fetelor!!

  11. Posted March 11, 2013 at 11:05 | Permalink

    Multumesc pentru invitatie ! retetele suna tentatnt, premiul e frumos !

  12. Posted March 10, 2013 at 19:14 | Permalink

    Multumesc de invitatie, Brindusa. Cele cateva randuri citite aici mi-au starnit curiozitatea. Abia astept sa tin cartea asta in mana. E exact ce-mi place si mie. Sa imbini gatitul cu muzica si cu naratiunea. Sper din toata inima sa pot onora aceasta invitatie.
    Te imbratisez cu drag.

  13. Posted March 10, 2013 at 11:30 | Permalink

    Multumesc pentru invitatie si mai ales pentru reteta de fursecuri. Povestioara o am deja in minte, sper doar sa am timp sa pregatesc si una dintre retete. Cam scurt timpul si planuri multe luna aceasta, dar promit ca incerc sa-mi fac timp. Imi place foarte mult concursul propus!

    • Posted March 10, 2013 at 16:07 | Permalink

      Iti multumim mult de tot pentru invitatie, suna extrem de tentant, retetele se muleaza la fix pe gustul nostru, si am o banuiala ca si cartea, care mi-a starnit curiozitatea inca de la prima ei lansare.
      Sper ca reusim sa onoram invitatia si sa participam, cu cea mai mare placere, desi timpul nu pare sa tina deloc cu noi, zilele astea.
      Cu mult drag, Daiana

  14. Posted March 10, 2013 at 09:50 | Permalink

    Multumesc frumos pt invitatie, ai ales retete foarte faine! Sper sa reusesc sa pregatesc macar una dintre retete in timp util! O zi minunata!

  15. Posted March 9, 2013 at 20:33 | Permalink

    multumesc pt.invitatie, Brandusa! desi stau extrem de prost cu timpul si, practic locuiesc in masina, alergand mereu cu bagajele in mana, voi incerca si eu sa ma alatur concursului!

  16. Posted March 9, 2013 at 20:00 | Permalink

    Multumesc mult ptr invitatie.. ma simt onorata!
    Retetele alese de voi sunt simple si tare delicioase! Nu cunosc cartea, dar trebuie sa fie tare interesanta… deci mi-as cam dori-o 🙂

  17. Posted March 9, 2013 at 18:45 | Permalink

    Multumesc pentru invitatie, totul suna foarte dragut!!! Week-end placut!

  18. Posted March 9, 2013 at 18:45 | Permalink

    Multumesc pentru invitatie, cu drag o sa incerc sa particip mai ales ca imi era dor de niste fursecuri. Weekend minunat!

  19. Posted March 9, 2013 at 16:30 | Permalink

    Brandusa multumesc de invitatie. Daca nu apare ceva neprevazut, voi raspunde cu drag!
    Week-end placut!

  20. Posted March 9, 2013 at 15:14 | Permalink

    Multumesc mult pentru invitatie, sper sa reusesc sa pregatesc in timp util, e o carte pe care orice gospodina si-ar dori-o! weekend placut!

  21. Posted March 9, 2013 at 14:47 | Permalink

    Foarte dragut! Multumesc pentru invitatie, Brandusa!

  22. Posted March 9, 2013 at 14:36 | Permalink

    Ce frumos! Multumesc de invitatie!

  23. Posted March 9, 2013 at 13:03 | Permalink

    Brandusa iti multumesc mult de tot pentru invitatie. Si dupa cum bine spuneai chiar tu, ca acest concurs de gatit este pentru prieteni , ma simt onorata sa particip la el.
    Sincer iti spun ca nu a fost prin mainile mele aceasta carte de bucate. Dar oare ce poate fi mai frumos, decat sa gasesti o povestioara alaturi de o minunata reteta.
    Cu siguranta am sa fac una dintre aceste retete si am sa ti-o trimit in timp util.
    Weekend insorit si linistit sa ai.
    Te tzuc !

  24. Posted March 9, 2013 at 09:08 | Permalink

    Ati ales retete simple si apetisante. Cred ca e super cartea, mai ales povestioare amestecate cu retete:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *