Cozonac cu nuca si cacao

 Simt nevoia sa incep aceasta postare cu o confesiune: cozonacul mi se pare cea mai complicata prajitura. Recunosc, rezultatul final e pufos si dulce si aromat, dar tot framantatul ala pe mine ma face sa intru in depresie. Am mare noroc cu cumnata mea care e specialista, asa ca de Craciun familia noastra se poate delecta in voie cu fasiile de cozonac cu nuca si cacao. 

Am stat de multe ori sa urmaresc procesul de fabricatie a cozonacilor si nu pot spune ca-i prea complicat, dar framantatul dureaza cam mult pentru mine. Din obsevatiile mele, ca sa-ti iasa un cozonac bun nu trebuie sa te grabesti si trebuie sa adaugi ingredientele umede (unt si lapte) incetul cu incetul, pana sunt incorporate foarte bine. Si, ca sa nu te plictisesti, e bine sa ai alaturi persoane dragi si un pahar de vin bun cu care sa te bucuri de sarbatori.
Cozonac cu nuca si cacao

cozonac cu nuca si cacao

Timp de pregatire: 3 ore

Timp de coacere: 40 minute

Ingrediente pentru 2 tavi de cozonac:

  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 1 cana zahar
  • 125 g unt
  • 50 g drojdie
  • 400 ml lapte caldut
  • Un praf de sare
  • Coaja de la o lamaie + o portocala
  • 3 linguri cacao
  • 6 linguri nuca macinata
  • 3 linguri de zahar
  • 50 ml lapte
  • optional: stafide, rahat

Mod de pregatire:

Se amesteca nuca macinata, cacaoa, cele 3 linguri cu zahar si putin lapte. Acest amestec se foloseste pentru a umple cozonacii cu el. 
Faina se cerne intr-un castron incapator. Untul se topeste la foc mic. Laptele se incalzeste pana la temperatura corpului (daca bagi degetul in lapte se simte putin caldut, nu mai fierbinte). 
Drojdia se amesteca cu doua lingurite de zahar, doua linguri de faina si 3-4 linguri din laptele caldut. Se lasa 15 minute. 
Ouale se bat cu zaharul ramas pana rezulta un amestec cremos (cam 5 minute)
Faina se framanta cu amestecul de drojdie si cu crema de oua.

Se adauga alternativ cate putin din laptele caldut si untul topit, pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele.

 

 

Undeva, pe la jumatatea framantatului, se adauga coaja de lamaie si portocala.

 

Cozonacul se framanta cel putin jumatate de ora.

 

Castronul se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut pana cand coca isi dubleaza volumul (cam o ora). Coca se taie in doua, fiecare bucata se intinde si se unge cu amestecul de nuca si cacao. 

Cozonacul se ruleaza si se pune in formele unse bine cu unt.

 

 

Se unge cu putin ou batut si se presara cu zahar. 

Cozonacul cu nuca si cacao sa lasa la crescut jumatate de ora, apoi se pune in cuptorul preincalzit la 180 C si se coace 30 – 45 de minute. Se incerca daca este copt cu o scobitoare. 

Se lasa sa se raceasca putin in forme, apoi cozonacii se scot cu atentie si se pun la racit pe un fund de lemn. 


6 Comments

  1. Lubita
    Posted December 27, 2014 at 07:52 | Permalink

    Sarbatori fericite si un An Nou plin de bucurii si realizari!!
    LA MULTI ANI!!

    • brindusa
      Posted December 29, 2014 at 16:47 | Permalink

      Un an nou fericit si cu multa sanatate!

  2. Posted December 23, 2014 at 23:23 | Permalink

    eu pun masina de paine sa munceasca in locul meu. Rezultatul? Cel mai elastic si fin aluat, pe care eu oricum n-am atata forta sa-l framant 🙂
    Craciun fericit!

    • brindusa
      Posted December 24, 2014 at 16:18 | Permalink

      Asa te vreau! Eu n-am masina de paine, pt ca fac painea cu mana. Dar am o cumnata 😉 Te pup si Sarbatori fericite!

  3. Crasmaru Mirela
    Posted December 22, 2014 at 19:55 | Permalink

    rezultatul este superb <3
    si eu am urmarit`o multi ani pe soacra si bnica mea cum fac si inca nu am indraznit sa fac 😀
    soacra mea il batea de castron vreo ora ca sa iasa pufos si m`am lasat pagubasa :)))

    • brindusa
      Posted December 23, 2014 at 11:34 | Permalink

      Eu am făcut de vreo două ori, dar e mult prea multă muncă;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *