Craciun Suedez

Ca sa va spun drept, etapa a patra din Maratonul culinar Electrolux mi-a pus capac! S-o numi el “Inspiration food marathon”, dar tema de azi nu m-a inspirat deloc. Auziti voi: “Delicii suedeze”. Pai de unde sa stiu eu ce se mananca in Suedia? Cam asta a fost prima mea reactie. Dar, dupa ce mi-a trecut socul initial si mi-a revenit creierul in locul lui obisnuit 😀 mi-am adus aminte ca in biblioteca mea cu carti de bucate e una care se numeste “Notes from a Swedish Kitchen”. Cum s-ar spune, prost sa fii – noroc sa ai.  Si am pornit la documentare. Sunt acolo in carte multe retete interesante, toate facute cu ingredientele locale cel mai des intalnite: somon, hering, ansoa, carne de ren, fructe de padure, ciuperci de padure, …
Am vrut sa incerc una din ele, dar nu m-a lasat inima. Cum la noi toate ingredientele alea fie nu sunt in sezon, fie nu se gasesc deloc, fie sunt importate si n-am deloc incredere in calitatea lor, nu mi s-a parut ca mancarea ar fi fost la fel de buna ca cea facuta la mama ei acasa. Vreo patru zile m-am invartit pe toate partile si n-am putut sa dorm noaptea (pe bune!) gandindu-ma si razgandindu-ma. In final m-am hotarat: cum Craciunul e foarte aproape, va propun cateva retete de dulciuri traditionale Suedeze pentru aceasta sarbatoare. Sper sa va placa si sa va inspire acest Craciun Suedez 🙂

Mai intai ia sa vedem daca stiti ce e la suedezi asa cum e cozonacul la noi? Nici n-o sa va vina a crede: Orezul cu lapte 😀 In plus in el se pun 1-2 migdale, iar traditia spune ca cine le gaseste o sa se marite, sau macar o sa intalneasca adevarata dragoste, anul viitor. Orezul cu lapte (Risgrynsgröt) se mananca fie cald (asa ca si la noi), fie se raceste si se amesteca cu frisca. Buna rau aceasta combinatie, va spun cu mana pe inima baietii mei 🙂
Am mai facut bomboane si caramele de casa, o prajitura cu cacao si niste biscuiti cu alune de padure. Toate foarte, foarte simple si amuzante. Recunosc, la bomboane m-a ajutat si fimiu 😛

Si, ca sa nu va las insetati, am facut cel mai tare (si la propiu si la figurat) vin fiert ever. Pe asta chiar va rog sa-l incercati si o sa ma pomeniti!

Si inainte sa incercati vinul fiert ca dupa aia sigur nu va mai aduceti aminte nimic, va rog sa-mi lasati aici un comentariu si pe pagina de facebook un like. Multumesc dragilor 🙂
Si acum retetele:

Budinca de orez fiert cu frisca (Risgrynsgröt)

Ingrediente:

  • 150 g orez rotund
  • 1 lingurita sare
  • 700 ml lapte gras
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1 bat de scortisoara
  • 150 ml frisca neindulcita (sau mascarpone)
  • cateva migdale

Cum se face:

  •  Pune pe foc, intr-o craticioara cu fund gros, orezul, sarea si 300 ml de apa. Cand au inceput sa fiarba redu focul foarte mic si fierbe acoperit pentru 10 minute.
  • Adauga laptele si scortisoara. Amesteca bine. Acopera si fierbe orezul la foc foarte mic, pana cand laptele a fost absorbit (cam 30 minute). Ai mare grija pentru ca orezul se prinde foarte usor de fundul cratitei.
  • Amesteca 2 linguri de zahar si lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Adauga restul de zahar, zaharul vanilat si frisca. Amesteca bine cu migdalele. Pune orezul in castroane si lasa la racit. 
  • Budinca de orez se serveste cu dulceta de visine sau cu fructe de padure

 Biscuiti cu alune de padure (Nöttoppar)

 Ingrediente:

  •  250 g alune de padure
  • 50 g unt
  • 110 g zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 ou

Cum se face

  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Pune hartie de copt pe o tava de aravaz. Macina alunele. 
  • Mixeaza untul, zaharul, zaharul vanilat si oul. Adauga alunele macinate si amesteca-le.
  • Cu o lingura pune bile de coca din loc in loc pe tava. Lasa 3-4 cm loc intre ele, pentru ca biscuitii se lasa la copt.
  • Coace 15 minute. Ai grija pentru ca se ard foarte usor.

Vin fiert aromat suedez (Glögg)

Ingrediente:

  • 150 ml vodka
  • 1,5 litri vin rosu
  • 440 g zahar tos
  • 2 pastai de cardamom
  • 6 bucati a 5 cm de scortisoara
  • 30 cuisoare
  • 4 cm ghimbir curatat
  • 2 lingurite coaja de portocala

Cum se face:

  • Toarna vodka intr-un borcan cu capac. Adauga scortisoara,  cuisoarele, cardamomul, coaja de portocala, ghimbirul. Acopera cu capacul si lasa la macerat la temperatura camerei 5-7 zile. 
  • Dizolva zaharul in putin vin rosu, pe foc mic. Strecoara vodka si amestec-o cu vinul indulcit si restul de vin. Amesteca bine.
  • Incalzeste vinul usor (atentie sa nu fiarba!) inainte de a servi.

 Caramele de Craciun (Knäck)

Ingrediente:

  • 150 ml smantana dulce
  • 150 ml miere
  • 150 g zahar
  • 30 g unt
  • 50 g migdale feliate

Cum se face:

  • Se amesteca toate ingredientele (fara migdale) intr-o cratita cu fundul gros. Se fierb la foc foarte mic, pentru 45 – 60 de minute.
  • Ca sa verifici daca sunt gata, toarna cateva picaturi de caramel intr-un pahar cu apa rece. Daca se formeaza bile de caramel, inseamna ca e gata. Daca nu, mai fierbe putin. Ai mare grija ca focul sa fie mic de tot, sa nu se arda caramelul. Amesteca inauntru feliile de migdale.
  • Cu mare mare atentie (desi nu pare, caramelul e foarte fierbinte si te poti arde foarte usor) toarna caramel in forme de bomboane. Lasa la racit intr-un loc racoros (camara)

 Bombe de ciocolata (Chokladbollar)

Reteta o gasiti aici

 Patrate cu cacao si alune de padure (Nötchokladrutor )

Ingrediente (pentru tava de 25 x 35 cm):

  • 75 g  faina
  • 100 g unt
  • 165 g zahar
  • 1 ou
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 150 g alune de padure toacate

Cum se face:

  •  Incalzeste cuptorul la 200 C. Amesteca faina cu praful de copt si cacaoa. Cerne-le.
  • Mixeaza zaharul cu untul. Adauga oul si bate pana ce amestecul e pufos. Adauga semintele de vanilie si amesteca. Cu o spatula amesteca fainurile. 
  • Pune hartie de copt in tava si unge-o cu unt.
  • Toarna coca si intinde-o uniform
  • Presara prajitura cu alunele macinate. Coace 10- 12 minute.
  •  Taie prajitura imediat ce ai scos-o din cuptor. Las-o la racit in tava.

22 Comments

  1. Posted December 24, 2012 at 16:47 | Permalink

    Biscuitii sunt fara niciun strop de faina?…

  2. Posted December 2, 2012 at 21:11 | Permalink

    Vai cat imi place Craciunul! Iar tu ai preparat aici atatea delicatese ca imi vine sa ma si apuc de copt. Bafta multa! Meriti dupa atata harnicie.

  3. Posted November 29, 2012 at 15:54 | Permalink

    Mi-a lasat gura apa..asta chiar ca incerc si eu!

  4. Posted November 26, 2012 at 03:57 | Permalink

    Dar ai muncit un pic! Imi plac toate bunatatile pe cate le-ai facut.
    Succes!!!

  5. Posted November 25, 2012 at 18:55 | Permalink

    Mmmm, ai fost tare inspirata si harnica! 🙂 Felicitari!

  6. Posted November 25, 2012 at 17:21 | Permalink

    Waw waw waw….. As vrea sa fiu si eu fetita ta 🙂 sa pot degusta aceste bunatati. Te ajutam la toate nu numai la bombele de ciocolata :).
    Bafta multa la concurs.

  7. Adriana Simonia
    Posted November 25, 2012 at 17:15 | Permalink

    Of!!ce de dulciuri…sunt sigura ca sunt la fel de bune dupa cum arata!!O adevarata “Top Chef”
    Mult succes la concurs!

  8. Posted November 25, 2012 at 13:53 | Permalink

    Ce de bunatati ai gatit!! Multa bafta!

  9. Posted November 24, 2012 at 16:09 | Permalink

    Super arata totul!!! Bafta la concurs!!

  10. Posted November 24, 2012 at 14:33 | Permalink

    Ooo dar cata treaba ai avut!!!multa,delicioasa,aratoasa;bravo Brandusa!!
    Vinul fiert il voi incerca si eu;bafta in continuare!!

  11. Posted November 24, 2012 at 10:49 | Permalink

    Ai gatit numai bunatati, poate te trezesti cu noi la usa, de Craciun :)) O mare bucurie pentru mine sa vad si preparate de pe meleaguri atat de indepartate 🙂

  12. Posted November 23, 2012 at 17:28 | Permalink

    Da ai facut studiu , nu gluma :)) Toate ti-au iesit fain

  13. Posted November 23, 2012 at 13:41 | Permalink

    Ai gatit,nu gluma,dar ai fost norocoasa cu ajutoarele!Totul arata grozav,mi-ai facut pofta de Craciun :D!PUPICI SI MULTA BAFTA!

  14. Posted November 23, 2012 at 01:14 | Permalink

    E drept, ma tenteaza vinul fiert, dar in noua lumina a vietii infometate de student, ma binedispuneti (si intristati!) in fiecare zi. Genial, ca de obicei, desi ma apuca asa o nostalgie…

    Va pup!

  15. Posted November 22, 2012 at 22:57 | Permalink

    Arata foarte bine toate bunatatile astea si sunt destul de usor de preparat. Multumim pentru retete si bafta la consurs !

  16. Posted November 22, 2012 at 22:24 | Permalink

    Succes la concurs! Aș vrea măcar un biscuite, din toate aceste bunătăți.

  17. Posted November 22, 2012 at 20:58 | Permalink

    O sa razi, dar am pus si eu mana pe cartea aia, dar nu am gasit nimic sa ma inspire. In afara (poate) de tocanita aia cu carne de vanat. Vad ca ai fost mai inspirata ca mine. Si ai avut si mai mult timp. Succes!

  18. Posted November 22, 2012 at 20:15 | Permalink

    Frumos craciunul la suedezi cu asa bunatati! Vinul ala fiert imi face cu ochiul! Nu mai spun de bomboane, mmmm !

  19. Posted November 22, 2012 at 19:27 | Permalink

    Vad ca te-ai hotarat tare greu ce sa alegi:))))Super fain,meriti un pahar de glogg si un masaj suedez. Bravo!

  20. Posted November 22, 2012 at 19:27 | Permalink

    Da ai gatit nu te-ai incurcat! Bafta.

  21. Posted November 22, 2012 at 19:25 | Permalink

    Budinca de orez arata incredibil de bine, dar as gusta din toate 😉

2 Trackbacks

  1. […] cand n-ai chef de nimic, dar ai manca o supa calda. Am dat peste mancarea asta cand cautam ceva retete din Suedia pentru un concurs la care participam. Si cum niciodata n-am destule retete de supa, am pastrat-o. […]

  2. […] aproape un an am facut reteta asta de bomboane cu ciocolata pentru un concurs. Dar, pentru ca atunci am avut mai multe retete in aceeasi postare, nu cred ca bombele astea de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *