Ezo Gelin ÇorbasıIn Turcia se zice ca originea retetei de Ezo Gelin Çorbası se gaseste intr-o poveste trista. Ezo Gelin a fost o fata care a trait in prima jumatate a secolului 20, si care a murit la putin timp dupa ce s-a casatorit. Ea e amintita in povestirile si cantecele turcesti, dar cauza mortii nu e intotdeauna aceeasi. Uneori se spune ca a fost casatorita de tanara cu un barbat pe care nu il iubea si a murit de inima rea. In alte cantece Ezo Gelin a trebuit sa plece cu sotul departe de casa (in Siria se pare) si acolo a murit de dor de casa si familie. Va puteti imagina ca, pentru a-si aduce aminte de casa, ea prepara aceasta ciorba aromata si satioasa. 

Am facut Ezo Gelin Çorbası pentru ca a fost Luna Preparatelor Turcesti la “The Food Connection”, proiect initiat de fetele de la “Savori urbane”. Luna acesta puteti gasi galeria retetelor turcesti gazduita de “Simplu si Bun”  

Ezo Gelin Çorbası

Alte retete din Turcia puteti gasi Retete Turcesti

Ezo Gelin Çorbası

 

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 30 minute

 

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 2 cepe medii
  • 2 catei de usturoi
  • 250 ml suc de rosii sau 2 linguri pasta de tomate
  • 200 g linte rosie
  • 100 g burgul
  • 50 g orez
  • 100 g unt
  • sare dupa gust
  • ardei iute uscat dupa gust
  • menta 

 

Mod de pregatire:

Ceapa si usturoiul se toaca fin si se calesc usor in untul topit. Daca folositi pasta de toamate o adaugati acum si o caliti si pe ea 1-2 minute. Adaugati 2 litri de apa si lasati sa dea un clocot. Adaugati lintea, orezul si burgulul (spalate), sare si ardei iute tocat. Cand sunt aproape fierte adaugati sucul de rosii (daca asta folositi). Lasati sa fiarba bine ingredientele. In final adaugati menta (uscata sau proaspata). 
 Ezo Gelin Çorbası se seveste calda, cu menta proaspata presarata deasupra.


6 Comments

  1. Posted June 18, 2015 at 12:32 | Permalink

    foarte frumoasa poveste…de fapt, turcii au niste legende superbe! acum ceva vreme am descoperit si eu povestea rahatului turcesc lokum si m-a impresionat! multumim si pentru reteta 🙂

    • brindusa
      Posted June 18, 2015 at 21:45 | Permalink

      Uite ca povestea aia nu o stiu. Ma duc sa o caut 😉

  2. Posted June 15, 2015 at 11:17 | Permalink

    Yam…Yam…arata apetisant 🙂

    • brindusa
      Posted June 15, 2015 at 19:42 | Permalink

      Multumesc. Si e tare buna 🙂

  3. Ulman Mihaela
    Posted June 15, 2015 at 09:39 | Permalink

    O reteta usoara, de vara, cu o poveste trista, frumos spusa, dar care te duce cu gandul la mancarea traditionala turceasca. Multumim pentru reteta, pentru poveste si pentru ca ne aduci tot timpul ceva nou si gustos. Probabil ca noutatea acestei retete, pentru mine, a fost burgulul. Voi face tot posibilul sa o prepar.
    O zi si o saptamana frumoasa!

    • brindusa
      Posted June 15, 2015 at 19:41 | Permalink

      Buna Miha. E o reteta simpla si se poate spune chiar tomantica, dar menta proaspata o face fresh. Asa ca-i buna si acum, vara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *