Focaccia cu lavanda

Cu toata nebunia asta din luna februarie, era sa uit de Dulce Romanie!  Vio si “Caietul cu retete” ne-au propus ca luna aceasta sa gatim cu drojdie. Si m-am conformat 🙂
De data aceasta am facut o focaccia putin mai speciala, pentru ca este cu lavanda. Stiu ca multi vor fi sceptici in a folosi lavanda in ceva sarat, dar  n-au de ce. Si eu am fost tare curioasa sa vad ce gust va avea, dar va spun cu mana pe inima ca merita sa o faceti. Aroma de lavanda e foarte subtila si se asorteaza foarte bine cu celelalte arome.

Ingrediente:

  • 400 – 500 g faina
  • 250 ml apa calduta
  • 1 plic drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 1 lingurita miere
  • 6 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita flori de lavanda alimentara
  • 3 catei de usturoi

 

Mod de preparare Focaccia cu lavanda

  • Amesteca 400 g  faina cu drojdia uscata, pune mierea, 3 linguri de ulei si apa. Amesteca cu o lingura, apoi cu mana. Daca obtii o coca mult prea moale ca sa fie framantata, mai adauga cate putina faina pana cand coaca e moale, dar se poate framanta. Adauga sarea si framanta 5 minute pana ce coca devine matasoasa. Pune coca intr-un castron presarat cu faina, acoper-o cu un servet de bucatarie si las-o sa -si dubleze volumul (cam 30 de minute)
  • Dupa acest timp unge o tava 40 cm x 40 cm (aproximativ) cu o lingura de ulei, intinde coca la dimensiunea tavii si pune-o in tava. Acoper-o cu prosopul si las-o sa-si dubleze volumul.
  • In acest timp incalzeste cuptorul foarte bine (la 250 C) si pregateste sosul. Taie marunt usturoiul si florile de lavanda si amesteca-le cu restul de ulei (2 linguri).
  • Cand coca a crescut fa in ea cu ajutorul degetelor adancituri la intervale de 2 cm. Cu o pensula unge sosul pe toata suprafata painii. Presara putina sare de mare si piper.
  • Coace painea 25 minute, la 200 C
Focaccia cu lavanda

10 Comments

  1. Posted January 24, 2013 at 19:56 | Permalink

    Grozav!! Am incercat focaccia, dar cu levantica nu! Imi place combinatia pentru ca imi evoca regiunea Provence! Deci gastronomia italiana cu un touch de parfum francez! Imi place ideea la nebunie!

  2. Posted February 27, 2012 at 20:19 | Permalink

    I love using lavender for culinary purposes, and this is such a great idea! The aroma alone must be amazing 🙂

  3. Posted February 26, 2012 at 19:08 | Permalink

    Super aromata cu levantica! pup

  4. Posted February 25, 2012 at 11:55 | Permalink

    Cred ca 7g. Ala pe care scrie ca se foloseste pt 500 g faina.

  5. Posted February 25, 2012 at 08:25 | Permalink

    Imi place ca ai experimentat.In sfarsit am aflat si eu ca un plic de drojdie uscata (e de 7 grame nu?) este echivalentul a 25 gr proaspata.Weekend placut

  6. Posted February 25, 2012 at 06:27 | Permalink

    Nu m-as fi gandit sa pun lavanda in focaccia,excelenta idee,felicitari!Pupici!

  7. Posted February 24, 2012 at 21:36 | Permalink

    Foarte aromatã:)

  8. Posted February 24, 2012 at 21:06 | Permalink

    Imi place mult lavanda.Sigur este buna.Pup!

  9. Posted February 24, 2012 at 20:51 | Permalink

    Interesanta combinatie… La cum arata, chiar ca trebuie probata! Pupici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *