Gem de merisoareCred ca pana acum multa lume a aflat de merisoare. In Bucuresti se gasesc mai ales din cele deshidratate. Si eu le-am folosit in prajituri de multe ori. Dar pana  anul trecut nu aflasem ca se gasesc merisoare si in padurile noastre. Iar anul acesta am avut chiar norocul sa le gasesc in piata. Si, cum nu erau scumpe, am cumparat cateva kilograme. Cand sa le gust, durere! Merisoarele astea de padure sunt acre si amare. Nici o sansa sa le mananc asa, simple. Prin urmare jumatate au ajuns suc cu miere, iar cealalta jumatate gem de merisoare.

Sa faci gem de merisoare e simplu, dar pentru ca sunt destul de zemoase si se fierb relativ usor si se zdrobesc repede, gemul are nevoie de un adaos de pectina naturala. De aceea se foloseste si un mar, dat prin razatoare. Pentru o aroma de caramel eu am folosit si zahar brun Muscovado, dar asta e doar optional. Puteti folosi zahar tos la fel de bine. Ce va rog eu din suflet e sa nu folositi zahar din ala care are in el gelificator, pentru ca e pacat sa stricati merisoarele astea culese de la munte cu chimicale 🙂

 Gem de merisoare

Gem de merisoare

 

Timp de pregatire: 1 ora

Ingrediente:

  • 1 kg merisoare
  • 600 g zahar (din care 200 g zahar muscovado)
  • 1 mar mediu

Mod de pregatire:

Merisoarele se clatesc si se scurg foarte bine. Se amesteca impreuna cu zaharul intr-un castron nemetalic si se lasa asa peste noapte.
A doua zi se pun in cratita de gem 1/2 din merisoare impreuna cu tot sucul si zaharul netopit din castron, marul ras pe razatoarea mare si 50 ml de apa. Amestecul se fierbe la foc mic 30- 40 de minute, pana ce se fierbe marul si gemul se mai ingroasa.
Amesteca bine restul de merisoare in gem si fierbe la foc mic inca 10- 15 minute.
Pune gemul in borcane curate pe care le inchizi bine cu capace noi.


12 Comments

  1. Posted October 7, 2013 at 14:42 | Permalink

    Tu si … scuze 🙂 … rahat de urs daca ai gati, la ce prezentari frumoase faci ar arata exceptional ;;)

    PS-e vreun buton pe care nu-l vad de urmarit cand se posteaza comentarii la vreo reteta?

    si tot nu gasesc butonul de abonare. poate nu ai? … ca am mai comentat sub o alta identitate dar de-acum ma voi semna asa

    merci

    • brindusa
      Posted October 7, 2013 at 17:07 | Permalink

      :))) multumesc frumos.
      Buton de urmarit comentarii n-am, dar o sa caut sa vad cum se pune.
      Am buton de abonare prin RSS. E in bara din stanga: ultimul buton sub titlul “Ma gasesti si aici”. O sa incerc sa pun un buton dedicat numai pentru abonare 😉

      • Posted October 8, 2013 at 08:11 | Permalink

        eu sunt noua cu blogul si abia ma mocai sa ma familiarizez cu toate …
        cu rss-ul asta nu-mi convine ca am full favoritele din browser, incep sa nu le mai vad chit ca sunt ordonate pe foldere; e mult mai descurcat cand imi apare pe mail si pac butonul de “comenteaza”; … ori asa … intru la tine cand imi aduc eu aminte din bookmarks altfel as comenta la fiecare noua postare de a ta; merci

        • brindusa
          Posted October 8, 2013 at 21:51 | Permalink

          da, stiu. Inca mai caut cum sa pun butonul de follow by email

          • http://dulceiutesarat.wordpress.com
            Posted October 9, 2013 at 19:58 | Permalink

            am gasit butonul follow dar imi da mesajul “The feed does not have subscriptions by email enabled” dar stii tu deja asta

            am inteles ca inca mai cercetezi cu setarile.

            eu pe la toti furnizorii astia cand n-am inteles ceva, le-am trimis mail si mi-au raspuns … asa mai cu intarziere dar au raspuns

            poate ca trebuie alt cod pentru platforma ta

            a aprut si butonul: Notify me of followup comments via e-mail. Bravo! 🙂

          • brindusa
            Posted October 9, 2013 at 21:16 | Permalink

            one done! mai am aia cu follow 😉

  2. Posted October 7, 2013 at 10:33 | Permalink

    Ohhhhh , ce bine arata !!!! <3

  3. Posted October 4, 2013 at 12:13 | Permalink

    Un gem deosebit de gustos! Fructele de padure sunt preferatele mele. La noi nu au aparut in piata merisoarele. M-am tot uit dupa ele.

    • brindusa
      Posted October 4, 2013 at 18:31 | Permalink

      Pacat. Dar ma gandesc ca poate incet incet or sa apara.

  4. lulu
    Posted October 2, 2013 at 17:09 | Permalink

    Ce bun trebuie sa fie!!!si eu folosesc foarte des merisoare dar deshidratate,nici nu am stiut ca se gasesc in padurile noastre(cine are paduri,eu am doar Dunare,hi,hi)!!
    O dupamiaza placuta in continuare!!

    • brindusa
      Posted October 2, 2013 at 21:22 | Permalink

      :))) Eu am vazut in piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *