Gem de rubarba

Pentru azi v-am pregatit cel mai simplu si rapid gem de rubarba pe care il puteti face. Stiu ca in ultima vreme v-am tot dat retete cu rubarba, dar daca imi place leguma asta, ce pot face? Cum am cumparat mai multa rubarba, dupa ce am facut cu o parte prajitura rasturnata, pe restul am transformat-o in gem.
 La fiert rubarba se comporta foarte bine, pentru ca ea nu este foarte zemoasa, asa ca gemul nu trebuie fiert prea mult pana ajunge la consistenta dorita.

*Pentru gem sau dulceata folositi o cratita foarte curata, cu fundul cat mai gros.

Gem de rubarba

Gem de rubarba

Ingrediente

  • 1 kg rubarba
  • 700- 800 g zahar
  • 1 lamaie, zeama

Mod de pregatire:

  • Tijele de rubarba fara frunze (care sunt toxice) se spala si se taie in bucati mici. Se pun in cratita impreuna cu zaharul. Se amesteca si se lasa 20 de minute, pentru ca rubarba sa lase putin suc.
  • Cratita se pune pe foc si se lasa pana ce incepe sa se lege, Se amesteca din cand in cand. Focul trebuie sa fie moderat, ca sa nu se prinda gemul de fundul cratitei.
  • Se pune zeama de lamaie si se lasa la fiert pana ce gemul e legat bine. Cam jumatate de ora.
  •  Gemul se lasa la racit si se pune in borcane foarte curate.

10 Comments

  1. Sorela
    Posted August 10, 2015 at 11:46 | Permalink

    Am mancat o prajitura cu rubarba, odata, demult ( nici nu stiam de existenta acestei plante)si mi-a ramas o amintire frumoasa. Am vazut acum la hypermarket rubarba. Am sa fac si eu gemul.
    Buna idee!!!!

    • brindusa
      Posted August 10, 2015 at 12:38 | Permalink

      Multumesc, Sorela. Adevarul e ca pe aici prin sud rubarba nu e prea cunoscuta. Dar mie imi place foarte mult.

  2. Posted June 20, 2013 at 13:29 | Permalink

    Arata bine,cred ca e delicioasa;eu vad rubarba doar pe la voi prin retete ca pe la noi nu am vazut asa ceva!!

  3. Posted June 20, 2013 at 13:08 | Permalink

    Cam rar gasesc pe la noi rubarba….Gemul acesta arata intr-un mare fel !
    Fur si eu o feliuta, asa de pofta , ca nu am mancat niciodata asa o bunatate…..
    Te imbratisez si te tzuc cu drag !

  4. Posted June 20, 2013 at 07:50 | Permalink

    Am auyit numai de bine de gemul de rubarba. Trebuie sa-l incerc si eu.

  5. Posted June 19, 2013 at 21:51 | Permalink

    Ce bine arata! Din pacate pe la noi nu se gaseste in piata. La primavara vreau sa platez in gradina, sper sa se faca si atunci voi putea incerca reteta.

One Trackback

  1. […] mai am deloc in camara (se pare ca am niste soareci la gemul de caise ). Bine ca mi-au mai lasat gem de rubarba, ca altfel nu stiu ce ma faceam! Prin urmare, eu zic ca se poate folosi orice gem mai acrisor. Si, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *