Hummus cu leurda
In ce sa mai punem leurda? In orice mancare care in mod normal se face cu usturoi, zic. Prin urmare si in hummus. Adica facem pasta de hummus clasica, dar in loc de usturoi punem leurda. Nu cred sa se supere cineva, mai ales ca asa este mult mai sanatoasa. Iata de ce:

Leurda este un puternic detoxifiant si intaritor. Nu degeaba apare ea odata cu primele raze de soare ale primaverii. Cum de obicei iarna mancam mai multa carne si mult mai putine legume, rezultatul e ca organismul nostru e slabit si plin de toxine. O cura de primavara cu verzituri (printre care si leurda) e numai buna sa ne scape de acestea. De fapt chiar si ursii stiu cat e de buna, pentru ca odata iesiti din hibernare cauta bulbii de leurda ca sa-i manance. Asta-i motivul pentru care aceasta planta se mai numeste si usturoiul ursilor. 

 Leurda are miros de usturoi pentru ca contine sulfura de alil (ca si usturoiul si ceapa). Pe langa aceasta, mai gasiti in frunzele verzi vitamine (A, C si B), saruri minerale, calciu, magneziu, fier. Toate acestea influenteaza benefic nu numai aparatul digestiv (indeparteaza toxinele, imbunatatesc digestia, au rol depurativ) ci si aparatul respirator (substantele volatile din leurda au efect antiseptic, prevenind virozele). Bineinteles, mare parte dintre aceste beneficii le puteti avea daca mancati leurda cruda. 

 Din aceasta cauza eu incerc cat mai mult sa folosesc leurda in salate sau in diferite sosuri si creme. Azi am pentru voi hummus cu leurda. Gustul e foarte asemanator cu cel de hummus clasic, dar leurda aduce o usoara aroma de proaspat si primavara. Va invit sa incercati reteta 🙂

In alta ordine de idei, nu stiu daca voi ati urmarit concursul Bonduelle, ca eu da. Si e o reteta de acolo care mi-a placut pentru ca arata ca un vitraliu: Terina de legume cu sunca. Daca v-ati plictisit de banala salata de boeuf si vreti ceva la fel de bun dar mult mai interesant, intrati pe link. 

Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 😉 Sa va fie de bine!

 Hummus cu leurda

Timp de pregatire: 20 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 1 legatura leurda
  • 1 conserva cu naut sau 200 g naut
  • 1 lingura pasta de susan (tahini)
  • 1 lingura muguri de pin
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • sare dupa gust

 

Mod de pregatire

Leurda spalata si si uscata putin se rupe in bucati.
Nautul din conserva se scurge de lichid, care se pastreaza. Daca folositi naut uscat, il fierbeti pana devine moale, il scurgeti si il lasati sa se raceasca.
Leurda, nautul, tahini, mugurii de pin, 1 lingura de ulei, putina zeama de lamaie si sare se pun intr-un blender si se mixeaza bine. Se adauga restul de ulei si zeama de lamaie. Daca pasta e prea groasa se pune cate putin din lichidul din conserva (sau zeama in care a fiert nautul).
Consistenta finala trebuie sa fie fina si cremoasa. Se potriveste de sare si se mananca cu lipie.

Hummus cu leurda


3 Comments

  1. Posted March 26, 2014 at 04:18 | Permalink

    Superbe culori si un preparat foarte pe gustul meu. Si da, cu lipie cum ai spus este grozava.

  2. lulu
    Posted March 25, 2014 at 07:51 | Permalink

    Imi place mult leurda, dar pe la noi nu am vazut niciodata pasta de tahini asa ca am sa fac si eu dar cu fasole

    • Posted March 26, 2014 at 04:14 | Permalink

      Lulu, tahini se face usor in casa din seminte de susan. Am preparat asa si este si mult mai ieftin.

3 Trackbacks

  1. By Humus cu sfecla rosieCooking with my soul on July 4, 2014 at 09:03

    […] simt nevoia sa schimb cate ceva ca sa nu fie mancarea plictisitoare. In primavara am adaugat leurda in humus, iar acum m-am gandit la acest humus cu sfecla rosie. Cum tocmai primisem cateva cutii din noile […]

  2. […] aveam in minte sa fac aceasta reteta, insa zilele trecute, rasfoind blogul Brindusei, am dat peste reteta ei de humus cu leurda si m-a  determinat sa o incerc. Bine am […]

  3. […] hummus recipe. I planned on making this recipe for a very long time, but a few days ago I saw it on Brindusa’s blog and finally decided to give it a try. I’m so glad I […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *