Inghetata cu samburi de caise, caviar de portocalaVa povesteam acum cateva zile ca particip la campania #horecaXperience, inițiată de Centrul de training Horeca School în parteneriat cu Gourmet Connection și Desertonline.ro. Azi va prezint preparatul dulce. Am dorit sa fie un desert care sa aduca aminte de verile copilariei pe care le petreceam la tara. Culegeam caisele direct din copac, le mancam, apoi spargeam samburii si ii mancam si pe aia 🙂 Aroma lor de migdale am vrut sa o infuzez in aceasta inghetata cu samburi de caise. 
Si, pentru ca m-am simtit indrazneata, m-am gandit sa experimentez o tehnica noua, imprumutata din bucataria moleculara: caviar / perle din suc de portocala. Aceste perlute gelatinoase nu sunt foarte complicate, dar necesita putina pregatire anterioara. Se pot face din orice lichid aromat si sunt pe cat de dragalase pe atat de gustoase. 

Fotografiile le-am pus la sfarsit, pentru a nu ingreuna citirea retetelor

Inghetata cu samburi de caise si caviar de portocala

 

Inghetata cu samburi de caise

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 30 samburi de caise
  • 100 g zahar tos
  • 150 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • 4 galbenusuri

Mod de pregatire:
Samburii de caise si zaharul se pun intr-un robot de bucatarie si se maruntesc nu foarte fin. Acest amestec se pune in lapte, care se incalzeste putin. Se acopera si se lasa sa infuzeze pana ce laptele e aproape rece. 
Galbenusurile se amesteca putin intr-un castron. Laptele se incalzeste pana aproape de fierbere (sa nu fiarba). Se toarna in fir subtire peste galbenusuri, amestecand incontinuu (ca sa nu se branzeasca). Se transfera inapoi in cratita si se pune la foc mic. Se amesteca incontinuu cu o spatula, pana ce crema se intareste putin. 
Atentie sa nu o lasati nesupravegheata, sau la foc prea mare, pentru ca se poate branzi (pentru incepatori, acesta crema se poate face pe baia de abur, dar dureaza mai mult).

Crema se trece printr-o strecuratoare fina, se raceste putin, apoi se amesteca cu mascarpone. Se lasa la racit in frigider, apoi se pune in masina de inghetata (sau direct in congelator). 

 

Crocant din samburi de caise

Ingrediente

  • 10 samburi de caise
  • 100 g migdale
  • 2 caise, taiate cuburi mici
  • 50 g zahar pudra
  • 1 albus
  • 1 lingura cu faina

 

Mod de pregatire

Sambuii de caise si migdalele se taie felii. Toate ingredientele se amesteca. Se pune hartie de copt pe o tava, apoi pe ea se deseneaza cercuri cu diametrul de aproximativ 5 cm. In centrul fiecarui disc se pune cate o lingura de compozitie, apoi se aplatizeaza cu lingura in asa fel incat sa acopere tot discul. 
Fursecurile se coc 15 minute la 160 C. Se lasa in tava pana ce se racesc bine. 
Aceste discuri crocante se folosesc ca baza pentru inghetata. 

 

Caviar din suc de portocala

Ingrediente

  • 200 ml suc de portocala
  • 10 g gelatina (un pliculet)
  • 3 linguri cu apa
  • 250 ml ulei de floare soarelui
  • gheata
  • o pipeta

 

Mod de pregatire
Pregatirea incepe cu o zi inainte, cand uleiul se pune intr-un pahar la frigider, unde se lasa peste noapte ca sa se raceasca foarte bine. De asemenea se pregatesc cateva cuburi de gheata.
A doua zi gelatina se amesteca cu apa si se lasa la hidratat. In acest timp sucul de portocala se incalzeste putin (atentie sa nu cumva sa il fierbeti). Sucul se toarna peste gelatina si se amesteca pana ce e complet dizolvata. Se lasa la racit pana ajunge la temperatura corpului.
Intr-un castron se pune apa si gheata, apoi in aceasta baie se pune paharul cu ulei. In felul acesta temperatura uleiului ramane scazuta. Cu o pipeta se toarna in ulei picaturi din sucul de portocala. Acestea se vor solidifica instantaneu, capatand forme sferice. (atentie sa nu puneti picaturi prea mari, pentru ca in final se vor uni intre ele si nu mai arata frumos). Ca sa intelegeti mai bine, am facut si un mic video:

Cand ati terminat, perlele se strecoara si se spala bine cu apa, apoi se pun la uscat. Se folosesc pentru ornat inghetata cu samburi de caise. De asemenea gustul lor putin acrisor de portocala va contrasta foarte placut cu celelalte arome ale desertului.

 

 GALERIA DE FOTOGRFII:

 

 

 

 

 

 


6 Comments

  1. Posted July 21, 2015 at 16:59 | Permalink

    ce desert minunat! si eu ma gandisem la o forma de caviar din acesta, dar am renuntat apoi. Ma bucur ca am facut asta, pentru ca m-ai ajutat sa inteleg mai bine tehnica. Multumesc si bafta!

  2. Ulman Mihaela
    Posted July 21, 2015 at 10:27 | Permalink

    E una din retele pe care sigur le incerc. Multumim pentru trucurile video. Da e foarte interesanta ideea cu aceste bobite de fructe. Imi imaginez ca se pot tine intr-un borcan la frigider pentru o anumita perioada. Felicitari Brandusa! Daca e de votat undeva sa stii ca ai votul meu din suflet cu 10.

    • brindusa
      Posted July 21, 2015 at 12:07 | Permalink

      Daca vrei sa le tii in frigider, e posibil ca dupa un timp sa se aplatizeze si sa se lipeasca intre ele. Cel mai bine e sa fie folosite imediat.
      Nu e nevoie de vot, Miha. Iti multumesc mult, dar e un concurs jurizat de niste chefi adevarati. De aceea am si participat 😉

  3. Posted July 21, 2015 at 07:07 | Permalink

    Un desert deosebit. Nu m-as fi gândit niciodată sa infuzez sâmburii de caise. Iar caviarul de portocale e…wow! Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *