Kati roll vegetarian
 Cea de-a doua reteta pregatita in cadrul concursului #ElectroluxGourmetFestival este pentru sectiunea street food. Street food indian, pentru ca eu ador mancarea indiana aromata. Kati roll este un fel de shaorma invelita intr-o lipie chapati facuta in casa.
Umplutura mea este vegetariana, iar legumele folosite pot varia in functie de preferintele fiecaruia. De exemplu se pot folosi si mazare verde, fasole verde, spanac sau chiar cartofi. Sosul de tamarind este dulce- acrisor – iute (se poate pregati in prealabil), iar cel de coriandru si menta este racoritor (fiind cu iaurt). 
Garam masala este un amestec de condimente indiene pe care eu il pregatesc in cantitati mai mari si apoi il pastrez pana la o luna, intr-o cutiuta inchisa ermetic.
Condimentele folosite in reteta (inclusiv pasta de tamarind) sunt usor de gasit la magazinele de specialitate (mai ales on line). 

Kati roll vegetarian 

 

Timp de pregatire: 30 minute

Timp gatire: 20 minute

Timp coacere chapati + asamblare: 10 minute

 

Ingrediente pentru 10 – 12 portii mici:

Pentru lipia chapati:

  • 400 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei
  • 300 – 350 ml apa

Pentru umplutura

  • 4 linguri ulei
  • 3 cm ghimbir, ras fin
  • 3 catei de usturoi rasi fin
  • 1 ceapa rosie taiata rondele
  • 1 ardei rosu mic
  • 2 morcovi
  • 1/4 varza
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita chimion praf
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita fulgi de ardei iute
  • sucul de la o lamaie
  • frunze de coriandru

 

Raita de coriandru si menta

  • 300 ml iaurt gras
  • 1/2 legatura coriandru verde
  • o mana de frunze de menta proaspata
  • 1 ceapa verde

 

Chutney de tamarind

  • 1 lingura pasta de tamarind
  • 100 ml apa
  • 1 lingura zahar brun
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei iute
  • 1/2 lingurita seminte de chimion prajite uscat
  • 1/2 lingurita seminte de coriandru prajite uscat

 

Mod de pregatire :

(10 minute) Se incepe cu pregatirea lipiilor. Faina se amesteca cu sarea si uleiul. Se adauga apa putin cate putin amestecand incontinuu, pana se formeaza o coca moale. Acesta se framanta cateva minute, pana devine fina la atingere. Se pune intr-un castron, se acopera cu un prosop curat umezit si se lasa la temperatura camerei. 

Se pregatesc sosurile. (10 minute) Pentru raita de coriandru: intr- un blender se pun coriandrul, menta, iaurtul si sarea. Se mixeaza bine. Sosul se transfera intr-un castron si se amesteca cu ceapa verde tocata marunt.
                 (se poate pregati in prealabil) Pentru chutney de tamarind: Apa se fierbe si se pune peste pasta de tamarind. Se amesteca bine pana se dizolva, apoi se toarna intr-o craticioara. Se adauga zaharul, semintele de chimion si cele de coriandru. Sosul se reduce la foc mediu cateva minute ca sa se ingroase putin. In ultimul minut se adauga si fulgii de ardei iute. Acest sos se pune intr-un castron si se lasa la racit.

Se pregateste umplutura (10 minute): toate legumele se curata si se taie fasii subtiri sau betisoare. Condimentele se pun la indemana langa tigaie.

Se gateste umplutura (15 minute): Uleiul se incinge intr-o tigaie incapatoare si in el se pun prafurile de garam masala si chimion care se calesc putin. Se adauga usturoiul ras, ghimbirul ras si ceapa. La foc mic se soteaza 2-3 minute. Se adauga betisoarele de morcovi si ardei, care se soteaza 5 minute. Se adauga varza, sarea si fulgii de ardei iute. Se amesteca si se soteaza 5 minute. In final legumele trebuie sa-si mai pastreze putin textura crocanta. Se potriveste de sare. Se adauga zeama de lamaie si frunze de coriandru si legumele se iau de pe foc.

Asamblarea (10 minute). Din coca de paine se iau bucati cat o minge de ping – pong. Se framanata putin, li se da o forma sferica, apoi se intind discuri subtiri. Se pun pe o tigaie incinsa pana ce sunt facute pe o parte (apar basicute de aer), apoi se coc si pe cealalta parte. Totul e gata in 2-3 minute.
Lipiile se umplu cu garnitura de legume si cu sosuri la alegere.
Optional se pot adauga felii subtiri de ceapa verde, rondele de ceapa rosie marinata in lamaie sau (pentru cei indrazneti) extra fulgi de ardei iute. 

Si acum, galeria de fotografii

 Raita de coriandru

 

 

 

 

 Kati roll vegetarian


2 Comments

  1. Posted May 13, 2016 at 13:45 | Permalink

    O sa prepar si eu aceasta reteta.

    • brindusa
      Posted May 18, 2016 at 20:46 | Permalink

      Adelle, e o reteta foarte aromata si gustoasa. Sper sa iti placa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *