Kosheri reteta egipteanaCalatoria culinara Food Connection initiata de blogul “Savori urbane” continua luna aceasta cu Bucataria Araba. Minunata si diversa tema. Retetele arabesti sunt foarte variate: unele sunt consistente (orez cu carne) altele sunt fresh (salata tabouleh). Foarte multe retete sunt vegetariene, hummus sau falafel fiind doua dintre cele mai cunoscute retete libaneze. Dar multe alte retete din tarile arabe sunt foarte putin cunoscute. De aceea pentru azi am ales sa gatesc Kosheri (kushari, koshari). Este o reteta egipteana, foarte simpla si spornica, dar care are un gust minunat. Ingredientele se gasesc foarte usor si costa putin. Kosheri este de fapt un amestec de orez, paste si linte, peste care se toarna un sos de rosii aromat si iute. Puteti fi siguri ca reteta este autentica, pentru ca o am de la o colega nascuta si crescuta in Egipt. 

Multe alte retete din bucataria araba gasiti la Cristina, Diva in bucatarie.

kosheri

 

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 30 minute

Ingrediente pentru 6 persoane:

  • 250 g orez (cu bobul lung daca se poate, dar e bun oricare)
  • 250 g linte verde sau maro
  • 100 g paste tubulare mici (ca macaroanele)
  • 150 ml ulei
  • 3 cepe medii (sau 6 cepe verzi) curatate si taiate rondele
  • 6 catei de usturoi, curatati si tocati
  • 600 ml suc de rosii
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita nucsoara macinata
  • 1 lingurita chimion macinat
  • fulgi de ardei iute
  • sare

 

Mod de pregatire:

Orezul si lintea se spala si se fierb fiecare intr-un litru de apa. Cand sunt fierte (orezul fierbe cam in 10 minute, lintea in 25) se strecoara si se amesteca intr-un castron mare. In acelasi timp se fierb pastele in apa cu sare. Se scurg si se pun peste amestecul de mai sus. 
100 ml de ulei se incalzesc si in el se prajesc pentru cateva secunde scortisoara si nucsoara. Se pune ceapa, care se inmoaie la foc mic cu putina sare, cam 5 minute. Se adauga peste amestecul orez – linte – paste si se amesteca. Se potriveste de sare.
Restul de ulei se incalzeste (in aceeasi tigaie in care ati gatit ceapa) . In el se pune chimionul, fulgii de ardei iute si usturoiul tocat. Se calesc la foc mic 1-2 minute. Se adauga sucul de rosii si se lasa la fiert 5 minute (la foc mic).
Kosheri se serveste astfel: amestecul de orez se pune intr-un castron, iar deasupra se toarna cateva linguri din sosul de rosii aromat si picant. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *