Scroll down for English recipe
Lasagna reteta originala

Sunt multe retete de lasagne: cu carne, cu legume, cu branzeturi. Aceasta este reteta originala,cu sos bolognese si sos bechamel.
Am facut-o pentru cina cu Electrolux, unde am fost 12 persoane. Prin urmare, in fotografii (pentru care le multumesc Roxanei si lui Beatrice) cantitatile sunt mai mari decat in reteta pe care v-o propun.

Lasagna - reteta originala
Portii 4
Acorda o nota
Print
Timp de Pregatire
30 min
Timp de Gatire
2 hr
Timp Total
2 hr 30 min
Timp de Pregatire
30 min
Timp de Gatire
2 hr
Timp Total
2 hr 30 min
Ingrediente pentru tava de aprox 25 cm x 45 cm
  1. 400 g foi de lasagne
  2. 300 g mozzarella, rupta in bucati mici
  3. 150 g parmezan, ras
Sos bolognese
  1. 600 g carne de vita, tocata
  2. 200 g pancetta
  3. 1 morcov mic
  4. 1 ceapa medie
  5. 1/2 de telina medie (sau o tulpina de telina italieneasca)
  6. 50 g unt
  7. 4 linguri ulei de masline extra vergine
  8. 200 ml vin rosu
  9. 400 ml suc de rosii (passata)
  10. busuioc, oregano proaspat
  11. sare, piper dupa gust
Sos bechamel
  1. 50 g unt
  2. 50 g faina
  3. 500 ml lapte
  4. 1 lingurita nucsoara, praf
Mod de preparare
  1. Daca folosesti foi de lasagne de buna calitate, ele se pot pune nefierte. Altfel, pune foile de lasagne in apa fiarta sarata si fierbe-le pe jumatate. Scurge apa, lasa-le sa se racoreasca putin si separa-le. Nu astepta sa se racesca definitiv pentru ca nu le mai poti separa.
  2. Sosul bolognese : toaca sau da pe razatoarea mare legumele
  3. Incalzeste untul si uleiul intr-o tigaie mare
  4. Pune legumele in tigaie si calesete-le la foc mediu, pana se inmoaie.
  5. Toaca (sau taie marunt) pancetta si pune-o in tigaie. Amesteca bine.
  6. Lasa pana ce pancetta se aureste putin. Adauga carnea si prajeste-o usor, cam 10minute
  7. Pune vinul si lasa carnea sa fiarba la foc mic, pana cand acesta e absorbit (cam 15 minute)
  8. Adauga passata si amesteca bine
  9. Pune un capac si lasa sosul sa fiarba 45 - 60 de minute. Daca scade foarte mult, poti adauga putina apa sau supa clara.
  10. Toaca cate 1/2 legatura de busuioc si oregano. amesteca-le in sos. Potriveste sosul de sare si piper.
  11. Sosul Bechamel: Intr-o tigaie topeste untul. Adauga faina si amesteca pana cand tot untul e incorporat. Pune cate putin lapte rece si amesteca pana ce este incorporat. Continua pana cand tot laptele este folosit. Pune nucsoara si amesteca bine
  12. Intr-o tava mai inalta toarna cateva linguri de ulei si 2 linguri de sos bechamel. Pune un rand de paste
  13. Toarna 1/3 din sosul bolognese, pune 1/2 din mozzarella si 1/3 din sosul bechamel. Pune inca un strat de lasagne si cate 1/3 din sos bolognese, sos bechamel si restul de mozzarella. Ultimul start de lasagne si restul de sosuri, cu sosul bolognese deasupra. Presara parmezan pe toata suprafata
  14. Coace la 180 C pentru 30 de minute
Cooking with my soul http://www.retetedesuflet.ro/
 

Lasagna reteta originalaLasagna reteta originala
 
 
Lasagna reteta originala
 
 
Lasagna reteta originala
 

 

Lasagna reteta originalaLasagna reteta originala
 
 
 
Lasagna reteta originala
 
 
Lasagna reteta originala
 
 
Lasagna reteta originala
 
 
Lasagna reteta originala
 

 

Lasagna reteta originala
 
 
Lasagna reteta originala
 

 

Lasagna reteta originala

 

Lasagna reteta originalaServeste lasagnele calde si apoi priveste cu satisfactie cum  ceilalti o mananca  :)
 
English version: 
 
There are many lasagne recipes: with meat, with vegetables, with different types of cheese. But the one that I adore is the original, with Ragu alla Bolognese sauce and Bechamel sauce. 
The photos were taken from a 12 persons dinner, so don’t worry if what you have in your pot doesn’t match with the quantities you see in photo :)
 
Ingredients for 6 persons:

    400g lasagne sheets
    
300g mozzarella, cut in small pieces
    
150 g Parmigiano Reggiano, grated
Ragu alla bolognese sauce :

  •     600 g beef, minced
  •     200 g pancetta
  •     1 small carrot
  •     1 medium onion
  •     1 / 2 medium celery (or one celery stalk)
  •     50 g butter
  •     4 tablespoons Extra Vergine olive oil
  •     200 ml red wine
  •     400 ml tomato juice (passata)
  •     fresh basil, fresh oregano
  •     salt and pepper to taste
Bechamel sauce
  •     50 g butter
  •     50 g flour
  •     500 ml milk
  •     1 teaspoon nutmeg powder
How to prepare:

    If using lasagna sheets of good quality, they can put uncooked. Otherwise, put the lasagne sheets in boiling salted water and cook them halfway. Drain water, let them cool a little and separate them. Do not wait to finally cool because you can not separate them anymore.
    
 

Bolognese sauce: 
  •    Mince or finely grate the vegetables
  •     Heat butter and oil in a large skillet. Put vegetables in it and soften them over medium heat (for about 10 minutes)
  •     Mince (or finely cut) pancetta and put it in the pan. Mix well.Leave until the pancetta becomes golden. Add meat and fry it slightly, for about 10min
  •     Put the wine and allow meat to simmer over low heat until it is absorbed (about 15 minutes)
  •     Add passata and mix well. Put a lid and let the sauce simmer 45-60 minutes. If the sauce becomes very thick, you can add a little water or broth.
  •     Chop basil and oregano leaves. Mix them in sauce. Add salt and pepper to taste.
    Bechamel sauce:  Melt the butter in a pan. Add flour and mix until all butter is incorporated. Put a little cold milk and stir until it is incorporated. Continue until all milk is used. Put nutmeg and mix well

   
 In a pan pour a few tablespoons of oil and 2 tablespoons of bechamel sauce. Line pasta sheets on the bottom of the pan.

    Pour 1/3 of sauce bolognese , put 1 / 2 of mozzarella and 1/3 bechamel sauce. Put another layer of lasagne and 1 / 3 of bolognese sauce, bechamel sauce and remaining mozzarella. Last layer of lasagne and remaining sauces. Sprinkle parmigiano all over
    
Bake at 180 C for 30 minutes
    
Serve them hot and then look with satisfaction as the other ones eat them :)  

37 Comments

  1. Anonymous
    Posted 18/07/2013 at 08:15 | Permalink

    Eu as zice sa puneti parmezanul ras cand mai sunt 15 min ca sa nu se arda de tot

  2. Anonymous
    Posted 29/05/2013 at 10:45 | Permalink

    eu am facut cursuri de bucatarie in italia si cel mai bun suc preparat dureaza 4 5 ore sal faci nu o ora jumate cum e scris aici.

  3. Anonymous
    Posted 16/05/2013 at 13:37 | Permalink

    Dumnezeule mare este o reteta extraordinara, felicitari este minunata…

  4. Posted 20/04/2013 at 13:46 | Permalink

    Buna, am gatit reteta si baietii mei (studenti) imi cer lasagna acum la fiecare pachet trimis… :) ) Delicioasa si foarte clar explicata, ceea ce o face si usor de preparat. Bravoooo!

  5. Anonymous
    Posted 29/03/2013 at 12:59 | Permalink

    Super,super,super…Am făcut cam de 10 ori aceasta rețea.Cea mai buna lasagna ,familia si prietenii mei o adora

  6. ana
    Posted 15/03/2013 at 07:40 | Permalink

    Este super delicioasa si le place foarte mult atat sotului cat si baiatului.Am inceput acum un an sa caut reteta de lasagnia ,pentru ca din cauza desenelor animate copilul isi dorea foarte mult sa manance lasagnia.Am gasit reteta ta si mi s-a parut perfecta.De atunci am ramas fidela retetei tale si ma gandesc sambata sa repet experienta.

  7. Anonymous
    Posted 18/02/2013 at 10:17 | Permalink

    Buna ziua!

    Sosurile se pot pune reci cand se monteaza lasagna? Intentionez sa le pregatesc cu o zi inainte din lipsa de timp.

    Multumesc mult!

    Luana

  8. Anonymous
    Posted 16/02/2013 at 11:00 | Permalink

    scuze…pancetta !

    • Posted 16/02/2013 at 13:21 | Permalink

      pancetta e o sunca de porc italiana, care e taiata foarte subtire. E maturata intr-un mod mai special si de obicei nu e afumata.:)

  9. Anonymous
    Posted 16/02/2013 at 10:47 | Permalink

    buna ziua! va rog,spuneti-mi ce este pacetta.am cautat traducerea , dar nu am gasit nicioexpicatie.multumesc anticipat! weekend placut! :)

  10. t
    Posted 07/02/2013 at 21:15 | Permalink

    trebuie sa marturisesc ca e primul fel de mancare pe care l-am facut in viata mea. pana acum doar deserturi ma incercat. mi-a iesit foarte buna reteta; am fost nevoit sa fac cateva modificari din cauza mofturilor alor mei: maica-mea nu suporta nucsoara, iar bunica-mea nu suporta busuiocul asa ca din pacate am elimiant ingredientele astea, dar oregano si-a facut treaba. nu am gasit pancetta asa ca am inlocuit cu bacon. tava am folosit una mai mica de intindere, sincer la 25×45 nu imi ajungea carnea decat pentru 2 straturi chinuite. in concluzie am avut succes cu ea si va multumesc mult pentru ca ati postat-o

  11. Posted 07/02/2013 at 18:25 | Permalink

    sotul meu mi-a cerut ieri sa ii fac Lasagna,a avut o idee minunata,am cautat online o reteta si am gasit-o pe aceasta. Este o reteta perfecta,fata de cele care le-am gasit mai devreme,asta l-a dat pe sotul meu peste cap,a mancat jumatate de tava :) )

    • Posted 07/02/2013 at 18:53 | Permalink

      Vai Ana, ce comentariu frumos ai scris tu aici. Nici nu stii cata bucurie imi aduce el. Sper sa mai gasesti si alte retete care sa-ti placa.

  12. Anonymous
    Posted 20/01/2013 at 09:03 | Permalink

    cea mai buna reteta de lasagna! multumesc!

  13. Posted 10/01/2013 at 19:48 | Permalink

    Foarte buna! Multumim pt reteta! Dar pt o tava ca cea rosie din imagine nu mi.a ajuns sosul bolognes decat pt 2 straturi anemice!

    • Posted 10/01/2013 at 19:55 | Permalink

      Multumesc Cristi. Ma bucur ca ti-a placut.
      Pentru mine tava aia e de 8-10 portii. Iar reteta e pentru 6 portii. Dar n-are nimic, data viitoare s-o faci intr-o tava mai mica :)
      O sa adaug acum in reteta pt ce dimensiuni de tava am scris ingredientele, sa nu mai existe dubii ;)

  14. Posted 14/10/2012 at 07:46 | Permalink

    Vai ce bunatate si ce bine arata!

  15. Anonymous
    Posted 20/01/2012 at 19:33 | Permalink

    am uitat ceve … nu am cuptor clasic cu gradatie cum potrivesc flacara si banuiesc ca tava o asez in cuptor la mijloc , nu ?

  16. Posted 20/01/2012 at 19:31 | Permalink

    :) )))) asta pentru ca mie imi place mancarea italieneasca de la mama ei. Multumesc.

  17. Anonymous
    Posted 20/01/2012 at 19:29 | Permalink

    reteta e tare , e singura care am gasit-o pe blogurile noastre 100% italieneasca cu pancetta ( baconul italienesc si mozzarela)

  18. Anonymous
    Posted 20/01/2012 at 18:32 | Permalink

    Multumesc .As mai vrea sa te intreb cate straturi de lasagna se pun ? 3 sau 4 ? Si daca folosesc 60% din gramajul folosit de tine cam ce dimensiune ar trebuii sa aiba tava ?

    • Posted 20/01/2012 at 18:41 | Permalink

      Pentru 60% din cantitatea mea iti trebuie o tava de aproximativ 30 cm x 20 cm. Asta ar insemna cam 4 portii maricele. In general eu pun 3 straturi de foi: unul la baza, apoi sosul de carne, unul la mijloc, sos de carne si inca unul de foi si restul de sos. Dar daca tava ta e mai inalta, poti pune 4 starturi.
      Sa-mi spui daca ti-a placut

  19. Posted 20/01/2012 at 15:37 | Permalink

    Draga anonimule, ma bucur ca ma vizitezi:) Pastele nu trebuie sa le fierbi inainte, se vor fierbe in sos. Sosul de rosii eu il fac nu foarte gros, dar sosul bechamel e mai dens putin. Daca te uti in fotografiile din postare, vei vedea care e consistenta lor. succes.

    • Posted 10/06/2013 at 09:36 | Permalink

      draga brandusa, in descrierea retei ai uiat sa vb despre consistenta sosurilor si de cum sa faci bine sosul ”besa”, sai ai laptele la indemana si sa nu lasi sa scada f mult sosul ”bologni”. am facut-o, a iesit buna, dar, caci exista si un dar…, la telina, e k., la morcov, se poate pune mai mult, la ceapa la fel si la vin, nu doar 500 ml. timpul de pregatire, difera de fiacare cupato si de ”neindemanarea” fiecaruia.busuiocul proaspat e ”dementa”, oregano proaspat, mai greu gasesti, merge si cel uscat, in rest, POFTA BUNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Posted 10/06/2013 at 17:12 | Permalink

      :) ))) sos “besa” si “bologni” ? :) )))

  20. Anonymous
    Posted 20/01/2012 at 15:31 | Permalink

    Cele 2 sosuri ce consistenta tre sa aiba ? mai subtiri sau mai groase ?si pastele le mai fierb sau nu , sunt agnesi facute in italia

  21. Posted 06/07/2011 at 19:19 | Permalink

    The lasagna looks wonderful. The bolognese sauce probably made it very flavorful. Thanks for the recipe.

  22. Posted 05/07/2011 at 02:04 | Permalink

    The only “lasagna” type of dish I’ve ever seen that uses a bechamel sauce is moussaka. This is much like that, using pasta noodles instead of the eggplant. It looks delicious.

  23. Posted 04/07/2011 at 18:32 | Permalink

    Woauw, ce avem noi aici . o lasagna super aratoasa si delicioasa, nu am mai mancat de un car de an… puup si o seara placuta!

  24. Posted 04/07/2011 at 08:08 | Permalink

    Lovely lasagna!! imi place tare reteta asta… nu mai zic de al meu sot care e innebunit dupa ea…!! a.. si-mi place tare oja ;) blink.. Pup

  25. Posted 04/07/2011 at 06:33 | Permalink

    sotul meu este fan lasagna.reteta mea e foarte putin diferita de cea propusa de tine,care arata divin.eu nu pun morcovi pt ca nu sunt amica cu ei :) )
    o zi minunata iti doresc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>