Mancare cu untisor

Untisorul e o planta mai putin cunoscuta, care apare primavara, odata cu urzicile. Daca planta e inflorita, frunzele devin toxice si pot fi folosite doar pentru uz extern. Dar la inceputul primaverii, inainte de ainflori planta, frunzele pot fi folosite pentru o mancare cu untisor. 

Frunzele se folosesc si in salate, alaturi de leurda si salata verde. Se gasesc in piete la inceputul – jumatatea lunii martie (in functie de vreme). 

Mancare cu untisor

 

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 20 minute

 

Ingrediente pentru 3 persoane

  • 5 gramajoare untisor
  • 2 cepe mari, tocate
  • 3 catei de usturoi, tocati
  • 2 linguri pasta tomate
  • 3 linguri ulei
  • sare, dupa gust

 

Mod de pregatire:

Am spalat bine untisorul. L-am oparit 2-3 minute in putina apa, pana s-a inmuiat. L-am scurs si l-am taiat marunt. Ceapa am calit-o 2 minute la foc mic, in ulei si am fiert-o cu 1/2 pahar apa . Cand s-a fiert ceapa (in 5 minute), am adaugat untisorul si usturoiul si am lasat pana s-au fiert (inca 3-4 minute). Am adaugat pasta de rosii si am dat 2-3 clocote, sa se lege sosul. Daca sosul scade prea mult, mai aduga putina apa.

Mancare cu untisor

2 Comments

  1. Posted March 24, 2010 at 17:44 | Permalink

    Elena, eu sunt din Bucuresti si le stiu drept untisor, nu altfel. Vezi ca a aparut prin piata.

  2. Posted March 24, 2010 at 11:03 | Permalink

    Oh, inca n-am gasit untisor. Pe aici prin Muntenia ii zice altfel…Mie imi place sa-l pun langa urzici sau in salata sau in combinatie cu macris… Mi-ai adus aminte de mama, care era incantata de untisor, si-l adauga si-n ciorbita de legume de primavara.O zi minunata sa ai, Brandusa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *