Medalion de vita cu sos de cafea

Buna ziua, eu sunt Brindusa si sunt dependenta. 

De cafea, ce credeati? Recunosc asta si imi tratez dependenta cu una mica. Bine, putin mai mare, dar ce conteaza 😛 Cafeaua e buna oricum, nu?
Ca multi dintre noi, pana azi cafeaua am folosit-o fie in stare lichida, fie in diferite prajituri (a se vedea vestitele tiramisu cupcakes). Dar cum Electrolux a ales ca urmatoare tema a “Inspiration food marathon” cafeaua, m-am gandit ca trebuie sa fac ceva mai deosebit. Am apelat si de data asta la retetele pe care le am in bookmark (si pentru asta multumesc tare celor care au ales temele concursului, ca altfel acolo ramaneau). 

Mai intai am incercat o supa frantuzeasca de ceapa cu putina cafea. Ciudata, nu? Asa am zis si eu, dar va spun drept ca gustul e deosebit: se pun doar 2-3 linguri de cafea in reteta clasica de supa de ceapa si adaosul asta putin amarui scoate cumva in evidenta dulceata si aroma cepei glazurate. Pentru azi am doar cateva poze pentru voi, reteta urmeaza peste cateva zile 😛

 Pentru felul principal am gasit multe, multe combinatii carne- cafea. Peste, pui, caprioara, vita, miel, toate se pot asezona cu putina cafea 😛 Eu am ales ceva rapid si simplu: medalion de vita cu un sos de coniac, cafea si dovleac. De sezon.

P.S. pentru ca reteta asta se face foarte repede, va spun drept ca n-am prea avut timp sa fac poze. Dar o sa explic cu de-a amanuntul, asa ca sigur o sa fie foarte clar.

Si va rog sa nu uitati sa lasati comentarii, pentru ca in continuare particip la concurs. Daca vreti sa ma ajutati puteti lasa si un LIKE pe pagina de facebook

Medalion de vita cu sos de coniac, cafea si dovleac

Ingrediente pentru 3 portii:

  • 400 g muschi de vita
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 ceapa tocata
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 40 ml coniac
  • 100 ml supa clara de pui
  • 3 linguri piure de dovleac (urmeaza reteta)
  • 1 lingura smantana grasa
  • 1 lingura mustar de Dijon
  • 2 linguri espresso
  • sare, piper dupa gust

 Piure de dovleac:

  • 1 ceapa mica tocata
  • 2 catei de usturoi tocati 
  • 1 lingura de unt
  • 300 g miez de dovleac taiat cubulete
  • 200 ml supa clara de pui
  • sare, piper dupa gust 

Cum se face:

  • Mai intai se face piureul de dovleac. 
  •  Topeste untul si caleste in el ceapa si usturoiul, la foc mic. Cand ceapa s-a inmuiat, adauga cuburile de dovleac. Caleste 5 minute la foc mic, avand grija sa nu se arda legumele.
  • Adauga supa, acopera si fierbe cam 20 de minute, pana ce dovleacul e moale. Cu un blender fa din legume un piure fin. Pastreaza piureul la cald.
  •  Taie muschiul de vita in trei bucati. Incalzeste uleiul intr-o tigaie si gateste medalioanele de vita 5 minute pe o parte si alte 5 pe cealalta parte. In total 10 minute. As fi vrut sa fie mai roz in mijloc, dar sa va spun drept consistenta carnii a fost moale si suculenta. Cred ca toata culoarea tine de tipul de carne folosit. Asta a fost romaneasca, nu argentiniana 😛
  • Acopera carnea cu folie de aluminiu pana ce e gata si sosul
  • Pentru sos, in tigaia in care ai facut carnea caleste ceapa si usturoiul pana ce se inmoiae. Adauga coniacul si redu sosul la jumatate. Pune restul de ingrediente si fierbe la foc mic pana ce sosul se leaga.
  • Serveste carnea de vita cu sos de cafea si cu restul de piure de dovleac 

21 Comments

  1. Posted October 31, 2014 at 15:50 | Permalink

    Trebuie sa incercam si noi. La cat de bine arata…. Multumim pentru reteta 🙂

  2. Posted November 30, 2012 at 04:48 | Permalink

    Super reteta. Totul arata fantastic!
    Felicitari!

  3. Posted November 29, 2012 at 15:52 | Permalink

    ce bine arata!!!!!!!

  4. Anonymous
    Posted November 29, 2012 at 10:41 | Permalink

    O combinatie interesanta .Cred ca este si f bun.Merita incercat.

  5. Posted November 28, 2012 at 20:30 | Permalink

    uei…daca nu imi faci din asta cand vin in buc…bataie ce iei tu! :)))
    hai pup

  6. Posted November 28, 2012 at 19:43 | Permalink

    Interesante combinatii 🙂

  7. Posted November 28, 2012 at 19:42 | Permalink

    Foarte interesante combinatiile!!!

  8. Posted November 28, 2012 at 19:42 | Permalink

    Atat de bun si reteta este nemaipomenita.Bravo…

  9. Anonymous
    Posted November 28, 2012 at 19:33 | Permalink

    WoW te-ai jucat frumos cu ingredientele si au iesit numai minunatii – Bravo si merci de inspiratie. Diana M.

  10. Posted November 27, 2012 at 17:51 | Permalink

    Interesant sosul si modul de a olosi cafeau la acest preparat. Bafta!

  11. Posted November 27, 2012 at 00:13 | Permalink

    Delicioasã combinatie,un adevãrat rasfãt:)

  12. Posted November 26, 2012 at 20:14 | Permalink

    Ce combinatie indrazneata!!!Carnea de vita cred ca este foarte frageda, arata foarte bine!

  13. Posted November 26, 2012 at 19:39 | Permalink

    Ce bine arata totul..

  14. Posted November 26, 2012 at 17:50 | Permalink

    Excelenta alegere! Supa de ceapa mi se pare tare interesanta

  15. Posted November 26, 2012 at 17:32 | Permalink

    Foarte interesanta reteta. Doar m-am uitat la poza si am apa in gura :)) vorbesc serios. Am sa fac si eu in weekend pentru ca arata DELICIOS ! Multumesc pentru reteta. Asteptam si altele 🙂 O seara buna !

  16. Posted November 26, 2012 at 15:46 | Permalink

    Uff, iar ma omori cu asa bunatati, friptura aia de vita arata taaare imbietor! As fi curioasa sa gust supa de ceapa cu cafea, interesanta combinatie!

  17. Posted November 26, 2012 at 10:03 | Permalink

    Invitatie de participare la: Concurs pentru bloggeri culinari “FISSLER BY KIKA – EXCELENTA IN BUCATARIE”
    http://www.gatestesanatos.ro/Concursuri/

  18. Posted November 26, 2012 at 09:39 | Permalink

    Interesant modul de a folosi cafeaua în felurile principale de mâncare. Succes!

  19. Posted November 26, 2012 at 09:35 | Permalink

    Interesant sosul ! Bafta!

  20. Posted November 26, 2012 at 08:14 | Permalink

    Chiar daca n-ai avut timp de multe poze, astea putine cate sunt, sunt de-a dreptul minunate, iar de preparat ce sa zic: DELICIOUS!
    Bafta in continuare, te pup!

One Trackback

  1. […] mai sar calul vreodata, sa-mi spuneti). Prin urmare, daca pentru tema trecuta am combinat indraznet vita cu cafeaua si dovleacul, pentru tema de azi Reteta in 30 de minute, m-am gandit la ceva proaspat, aromat, usor si sanatos. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *