Muschi de vita cu trufe

 Trebuie sa recunosc ca am avut ocazia sa mananc trufe de cateva ori pana acum. Si mi-a placut foarte mult gustul lor. E aromat, putin de pamant, putin picant, sau cel putin asa l-am simtit eu. De fapt trebuie sa incercati trufele ca sa intelegeti despre ce vorbesc eu aici. Ca si voi, nu credeam ca le voi folosi vreodata in bucataria mea. Dar am aflat ca exista un magazin virtual de unde se pot cumpara la preturi decente: Delice Corner. Claudia, cea care se ocupa de bunul mers al treburilor pe acolo, m-a rugat sa testez cateva dintre produse si sa va spun parerea mea. Si iaca asa a aparut acest muschi de vita cu trufe. 

 De la inceput va spun ca nu trebuie sa fiti intimidati de aceste ciuperci. Sunt ele folosite de marii chefi si sunt un fel de aur negru in bucatarie, dar se pot pune foarte bine si in preparate simple. Tufele proaspete sunt mult mai aromate (dar si mai scumpe) decat cele conservate. De aceea e bine sa incepeti cu acestea din urma, ca sa vedeti daca va plac. Eu am incercat pentru inceput trufele in saramura (apa+sare+particule de trufe). Borcanelul respectiv contine doua trufe nu foarte mari, care trebuie consumate in termen de 7 zile de la deschiderea borcanului. Avand in vedere ca nu se pun cantitati mari in mancare, borcanul va ajunge pentru 4-6 portii. 

Trufele nu se gatesc, ci se pun asa cum sunt in mancare. Se taie fie felii subtiri, fie cubulete mici. Se pot amesteca cu putin ulei inainte de a le folosi, ca sa imprumute aroma si uleiului. Pentru acest muschi de vita cu trufe eu am ales o garnitura simpla si usor de facut: salote (pe care le-am cumparat de la Billa) caramelizate. Orice alta garnitura fara mari pretentii poate fi alaturata. Chiar si un piure de cartofi, in care sa amestecati bucatele de trufe. Si, uite asa, o reteta simpla si rapida va fi vedeta mesei de Paste.

Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 😉 Sa aveti pofta!

Muschi de vita cu trufe

Muschi de vita cu trufe – reteta simpla

Timp pregatire: 10 minutes

Timp gatire: 40 minutes

Portii: 4

Ingrediente

  • 4 felii muschi de vita
  • 1-2 trufe mici
  • 300 g salote (sau cepe mici)
  • 4 linguri cu ulei
  • 50 g unt
  • 200 ml supa clara de vita (sau apa)
  • sare, piper dupa gust

Cum se face

  • Feliile de muschi de vita trebuie sa fie mai grosute (cam 4-5 cm) si trebuie scoase la temperatura camerei cu jumatate de ora inainte de preparare.
  • Uleiul se incalzeste si in el sa pun salotele. Se lasa sa se aureasca la foc mediu, apoi sa intorc (cu grija, ca sa nu se desfaca) si se auresc pe toate partile. Uleiul se scurge si se adauga untul. Se lasa la foc mic 2-3 minute, pentru ca salotele sa fiarba in unt. Se adauga supa clara de vita (sau apa) si se lasa la foc mic, pana ce salotele sun fierte (cam 10 minute). Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Daca e nevoie sosul se mai fierbe putin, ca sa se reduca si sa se ingroase. Ceapa caramelizata se lasa la cald, pana ce se pregateste muschiul de vita.
  • Carnea se sareaza si se pipereaza pe ambele parti. Gratarul (sau tigaia) se incing bine pe aragaz, apoi focul se da la mediu. Se pune muschiul de vita, care se lasa 3-4 minute pe o parte, apoi alte 3-4 minute pe cealalta parte. Asta pentru o friptura rare. Pentru medium rare adaugati cate 2 minute pe fiecare parte. Carnea se ia de pe gratar si se lasa 10 minute ca sa se odihneasca.
  • Trufele se taie felii subtiri sau cubulete. Se serveste cate o bucata de muschi de vita cu cateva salote, toate presarate cu trufe.
http://www.retetedesuflet.ro/muschi-de-vita-cu-trufe-reteta-simpla/


One Comment

  1. Posted April 16, 2014 at 08:08 | Permalink

    o sa iau asa ceva doar cand o sa vreau sa ma dau mare la vreo ocazie foarte speciala 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *