Muschi de vita la gratar cu ceapa caramelizata

… si vine vremea cand ai vrea sa mananci si o bucatica de carne. Daca e sa intrebi publicul care e cea mai buna carne, parerile-s impartite. Dar sunt mai mult ca sigura ca la noi romanii locul unu e ocupat de carnea de porc. Eu nu neg ca o fi buna (doar nu degeaba e atata lume innebunita dupa ea), dar cred ca multi n-au incercat o carne de vita de buna calitate pregatita asa cum trebuie. Adevarul e ca greu se gaseste un muschi de vita care sa ramana moale dupa gatire. Am eu experiente destule, cand am cumparat vita de hypermarketuri si a ramas tare ca o talpa indiferent cum am incercat s-o pregatesc. Dar celui care cauta si isi doreste mult un lucru, de obiecei i se implinesc dorintele 😛

Uite asa am descoperit eu un magazin micut, unde aduc carne de vaca de calitate superioara.  Nu e ca aia din America sau Franta, care ramane rosie in interior daca o pregatesti corespunzator, dar la fel de moale si gustoasa. Prin urmare, dragii mei, nu va lasati batuti la primul muschiulet de vita ca o talpa. Incercati sa cumparati si de la alte magazine, intrati in macelariile mici, cumparati cantitati mici si incercati-le, si o sa vedeti ca in final veti gasi ce va doriti. Faceti efortul asta, pentru ca va garantez ca n-o sa va displaca un muschi de vita pe gratar, asa cum l-am pregatit eu azi:

Muschi de vita la gratar cu ceapa caramelizata

 

Ingrediente pentru 3 persoane:

  • 6 felii de muschiulet de vita de buna calitate
  • 4 cepe
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita zahar brun
  • 1 lingurita otet balsamic
  • sare, piper dupa gust

 

Mod de pregatire:

  • Carnea se scoate din frigider cu cateva ore inainte de a fi pregatita, ca sa ajunga la temperatura camerei. Se presara cu sare si piper si se lasa in bucatarie.
  •  Ceapa se taie solzi/rondele nu foarte subtiri. Uleiul se incalzeste intr-o tigaie, apoi se dauga ceapa si se caleste putin la foc mare, pana ce se aureste (ai grija sa nu se arda). Se da focul mic, se pune putina apa, se acopera tigaia cu un capac cat mai etans, si se lasa ceapa sa fiarba cam 25 de minute. Daca apa scade prea mult, se mai poate pune cate putina apa ca sa nu se arda.In final, cand ceapa s-a inmuiat bine, se adauga zaharul, putina sare si otetul balsamic. Se dau cateva clocote, pentru ca ceapa sa capete o culoare de caramel. Se lasa in tigaie, la cald, pana ce e gata si friptura.
  • Gratarul se incinge si se pune pe el muschiul de vita 3-4 minute pe fiecare parte. Daca lasati carnea mai mult, n-o sa mai fie roza in mijloc si nici moale si suculenta.
  • Se servesc doua felii de carne cu garnitura de ceapa caramelizata

6 Comments

  1. Alex
    Posted April 16, 2013 at 08:27 | Permalink

    Eu pun si doua-trei linguri de sos de soia si o lingura de sos de stridii. Dau un gust special, mananc cu mai multa placere ceapa astfel preparata decat friptura. Pregatesc o cantitate mai mare si o folosesc mai toata saptamana ca garnitura la orice fel de carne. Ceapa caramelizata e preferata mea!

  2. Posted February 1, 2013 at 18:04 | Permalink

    Mmmm…ce bunatate!

  3. Posted February 1, 2013 at 09:29 | Permalink

    Foarte fain arata

  4. Posted January 31, 2013 at 19:10 | Permalink

    Tare bine arata si cu siguranta e o mancare delicioasa!

  5. Posted January 30, 2013 at 13:15 | Permalink

    Buna fripturica dar eu pun ceapa pe marginea farfuriei(cum faceam in copilarie)!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *