Placinta cu gorgonzola si nuciAceasta placinta cu gorgonzola si nuci este una dintre cele doua retete pe care le inscriu in concursul „Gateste cu Electrolux la Bucharest Gourmet Festival’’. Sper ca toata lumea a auzit de Gourmet Festival care se desfasoara in perioada 3 – 5 iunie in Bucuresti. O sa fie o nebunie festivalul asta, iar Electrolux s-a gandit sa le dea bloggerilor culinari ocazia sa gateasca in cadrul lui. Ma tenteaza foarte mult acest gen de premiu, asa ca la sectiunea patiserie ma prezint cu o placinta foarte indragita de colegii mei. Ei au fost cobaii 🙂 Si nu le-a parut rau. 
Mi-ar fi placut sa folosesc branza de capra autohtona in loc de gorgonzola. Din pacate pana acum nu am gasit o branza untoasa si putin iute care sa fie facuta in Romania. Daca voi stiti de asa bunatate, va rog sa imi spuneti si mie. 

Placinta cu gorgonzola si nuci

 

Timp de pregatire: 20 minute

Timp de coacere: 15 minute pentru o tava mica  (25 minute pentru tava mare de aragaz)

Ingrediente pentru tava mica 25 cm x 25 cm

  • 300 g faina
  • 125 ml ulei de masline
  • 75 ml apa minerala
  • 1 pachetel (8 -10g) praf de copt
  • 300 g branza gorgonzola (sau alta branza sarata si picanta)
  • 2 oua
  • 150 ml smantana
  • 50 g nuca macinata mare

 

Ingrediente dulceata de ceapa rosie (care poate fi pregatita in avans):

  • 4 – 5 cepe rosii mai mici
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • 100 g zahar 
  • 100 ml otet alb
  • 4 boabe de ienibahar
  • 1 lingurita fulgi de ardei iute (sau un ardei iute mic)

 

Mod de pregatire:

Pentru foile de placinta: faina se amesteca cu praful de copt si uleiul. Se adauga jumatate din cantitatea de apa si se amesteca. Daca rezulta o coca tare , sau coca nu se formeaza, se mai adauga cate putina apa framantand usor. Coca finala trebuie sa fie moale. Nu se framanata mult, ci doar pana ce ingredientele sunt amestecate bine. Asta pentru a rezulta o foaie frageda.
Coca se pune intr-un castron acoperit cu un prosop curat de bucatarie si se pastreaza in frigider pana ce e gata umplutura.

Pentru umplutura: branza taiata bucatele, smantana si un ou se pun intr-un blender si se amesteca pana devin o crema. 

Din coca se pastreaza o bucata cat o minge de ping – pong pentru ornamente. Restul se imparte in doua bucati egale care se intind cu un sucitor astfel incat foile sa aiba dimensiunile tavii. 
Una dintre foi se pune pe fundul tavii. Peste ea se presara jumatate din cantitatea de nuca, apoi se pune umplutura si a doua foaie.
Oul ramas se bate usor cu o furculita si se intinde peste foaia de coca cu o pensula. Se presara restul de nuca.
Din coca ramasa se fac diverse ornamente care se pun peste placinta.

Placinta cu gorgonzola si nuci se coace 15 minute in cuptorul preincalzit la 190 C. Se scoate din cuptor. Cel mai bine se portioneaza cand e rece, dar se poate manca si calduta. Feliile de placinta se manaca impreuna cu putina dulceata de ceapa rosie care ii va amplifica gustul. 

Dulceata de ceapa rosie: Se poate pregati in prealabil sau cat timp placinta e la cuptor. Ceapa se curata si se taie rondele subtiri. Uleiul se incalzeste intr-o craticioara, apoi se adauga ceapa care se soteaza la foc mic cateva minute. Se adauga restul ingredientelor, iar dulceata se gateste la foc mic 10 – 15 minute, amestecand din cand in cand. In final sucul trebuie sa devina gros, ca la o dulceata. 
Aceasta dulceata se poate pastra mai mult timp in borcane curate si apoi sterilizate, sau se foloseste imediat.

Si acum, galeria de fotografii:

 

 
 

Preparatul final 

Colegi fericiti:

… Ramasitele zilei

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *