Placinta de post cu spanac

 V-am pregatit azi o placinta de post cu spanac. E usor de facut, contine ingrediente simple si putine si se gateste destul de rapid pe aragaz. Prin urmare n-aveti nici un motiv sa nu o incercati.

Umplutura e in principiu din spanac, dar daca tot e primavara si inca se gaseste, am strecurat printre frunzele lui si o legatura de leurda. Daca va plac, puteti pune orice alte frunze verzi: ceapa, stevie, etc.  In zilele de dulce puteti presara printre ele si niste branza telemea sfaramata. 

Coca pentru foi e facuta fara drojdie. De aceea este subtire si fina. Se poate intinde foarte usor, de aceea incercati sa o intindeti cat mai subtire. Fiind de post, aceasta e cu apa. Dar (pentru un gust mai bun) se poate pune si lapte. Spre desebire de placintele clasice care se gatesc in cuptor, aceasta placinta de post cu spanac  se face mult mai simplu: in tigaie, pe aragaz. 

Placinta de post cu spanac

Daca nu v-ati dat seama pana cum, reteta asta o am de la Meryem.

Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 🙂 Sa aveti pofta!
  

Placinta cu spanac de post

Timp pregatire: 40 minutes

Timp gatire: 20 minutes

Portii: 6

Ingrediente

  • 500 g spanac
  • 1 legatura leurda
  • 100 - 150 ml apa
  • 300 g faina
  • 4 linguri cu ulei
  • sare, piper dupa gust

Cum se face

    Pentru coca
  • Faina, putina sare, 1 lingura cu ulei si 100 ml de apa se amesteca si se framanta. Daca-i prea tare coca, se mai adauga cate putin apa, pana cand se formeaza o coca mai moale si cu textura fina. Se face o bila din coca si se lasa sa se odihneasa intr-un castron acoperit, pentru jumatate de ora.
  • Pentru umplutura
  • Spanacul si leurda se taie marunt. Se amesteca cu piper. Cu sare se amesteca doar inainte de a pune umplutura in placinta, pentru a nu lasa lichid.
  • O tigaie cu fundul plat se unge cu 2 linguri de ulei
  • Coca se imparte in 3 bucati. Fiecare bucata se intinde cu un sucitor, cat mai subtire posibil., sub forma unui disc. Pe marginea discului se pune umplutura, apoi coca se ruleaza doar cat sa o acopere (nu se ruleaza mai mult, ca sa nu fie coca prea multa). Se taie restul de coca, iar din rulou se face un melc. Se pune in mijlocul tigaii.
  • Se pune din nou umplutura pe marginea foii si se formeaza ruloul. Acesta se pune in tigaie, in jurul melcului anterior. Se repeta pana se termina coca si umplutura.
  • Tigaia se pune la foc mediu pe flacara de la aragaz. Se lasa pana ce se aureste pe o parte (cam 10 minute). Cu ajutorul unui capac (sau farfurie mare) se intoarce pe cealalta parte. De jur imprejur se toarna uleiul ramas si se coace placinta pana ce e aurita si de aceasta parte.
  • Placinta cu spanac se scoate pe o farfurie. Se mananca atat calda, cat si rece.

Sfaturi

Daca nu mancati de post, puteti pune branza in umplutura. In loc de apa folositi lapte. Tigaia o puteti unge cu unt (in loc de ulei)

http://www.retetedesuflet.ro/placinta-de-post-cu-spanac/

 Placinta de post cu spanac


10 Comments

  1. radion paulina
    Posted September 19, 2015 at 13:41 | Permalink

    am inlocuit faina alba cu integrala de grau si o voi coace la cuptor…sunt sigura ca va iesi super si…sanatoasa:umplutura: ceapa alba solzisori calita cu apa in tava antiaderenta,masline verzi taiate felii si tofu de soia fara sare …ma feresc de uleiuri ,grasimi,sare

    • brindusa
      Posted September 21, 2015 at 20:30 | Permalink

      Sper ca ai pus si spanac.

  2. Posted March 27, 2014 at 21:59 | Permalink

    Tare buna cred ca iese.. Acum vre-un an am aflat ca se fac si turte sau.. un fel de painici mai plate, in tigaie! Cat de bune sunt si alea..

    • brindusa
      Posted March 27, 2014 at 22:15 | Permalink

      Mmmm bune trebuie sa fie si alea.

  3. Posted March 27, 2014 at 20:33 | Permalink

    Brandusule, o facui 😛 O voiam musai de post. Mai, dar timpul asta se comprima nesimtit de repede, nu mai rasuflu cu nimic. Cred ca iti trimit si un mail sa iti zic de ispravile mele.

    • brindusa
      Posted March 27, 2014 at 20:37 | Permalink

      :)))) eu am ajuns la concluzia ca intr-adevar timpul (nu stiu cum) se comprima, chiar daca legile fizicii nu sunt de acord 😛

  4. lulu
    Posted March 27, 2014 at 15:35 | Permalink

    Foarte interesant si arata intr-un mare fel;ei dar nu stiam ca pot face placinta si pe flacara de la aragaz,trebuie incercat!

    • brindusa
      Posted March 27, 2014 at 17:32 | Permalink

      Lulu, nici eu nu stiam. Noroc cu Meryem ca ne-a luminat.

  5. Posted March 27, 2014 at 07:54 | Permalink

    Ceea ce este rapid, este bun pt. mine. Arata “bestie” si trebuie sa fac ceva cu verdeturile din frigider pana nu isi pierd de tot proprietatile. La treba, zic!

    • brindusa
      Posted March 27, 2014 at 17:32 | Permalink

      :))) La treaba, Didi! Si (ca sa-ti spun adevarul) mai buna e cu lapte si unt 😉

2 Trackbacks

  1. […] se pare ca seamana, cu ceapa, de aceea, aveti grija la proportii. Preparatul acesta l-am vazut la Bandusa si mi-a placut mult cum arata, am agreat ideea de coacere la tigaie si faptul ca este de post , cu […]

  2. […] se pare ca seamana, cu ceapa, de aceea, aveti grija la proportii. Preparatul acesta l-am vazut la Bandusa si mi-a placut mult cum arata, am agreat ideea de coacere la tigaie si faptul ca este de post , cu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *