Scroll down for English recipe
Rosii conservate pentru iarna cu usturoi si busuioc

Profit cat pot de productia record de rosii din gradina, asa ca anul acesta incerc retete noi. Noi pentru mine, dar culese de ici de colo, deci probate cu rezultate bune prin bucatariile altora. De data asta, cea mai simpla reteta de rosii conservate pentru iarna.

Ingrediente:

  • 1 kg rosii
  • 10 catei de usturoi, curatati
  • frunze de busuioc
  • 5 borcane cu capac filetat
  • 1 oala mare cu capac (in care sa intre borcanele cu totul)

 

Mod de pregatire

  • Se aleg rosii frumoase, fara pete si mici (rosiile prunisoare sunt cele mai bune). Spala rosiile, curata-le de cotor si taie-le in 4 (sau mai multe daca sunt mari),
  • Pune felii de rosii in borcane, apasand putin ca sa iasa tot aerul. Deasupra pune cate 2 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc.
  • Nu se pune sare 
  • Inchide bine borcanele cu capace.
  • Pe fundul oalei pune cateva straturi cu ziare si apoi borcanele in pozitie verticala. Umple oala cu apa, astfel incat sa depaseasca nivelul borcanelor. Pune oala la fiert, la foc mediu.
  • In momentul cand apa incepe sa fiarba, da focul la mic, pune capacul si lasa borcanele sa se sterilizeze 60 de minute.
  • Lasa borcanele sa se raceasca in apa. 
  • Rosiile astfel conservate se pot folosi la iarna in sosuri pentru paste sau pizza.

Rapid si gustos, nu v-am spus? Sper sa va placa reteta mea.
Sa aveti o zi frumoasa si linistita.
Brindusa 🙂

English version
 
This year my garden had a lot of tomatoes, so I try new recipes for canning them. New to me, but tested with good results in others kitchen. This time, the simplest recipe for canned tomatoes.

Ingredients:

  •      1 kg tomatoes
  •      10 cloves garlic, peeled
  •      basil leaves
  •      5 jars with screw cap
  •      A large pot with lid (in which the jars fit)

How to:
  •      Use fresh small tomatoes (Roma tomatoes are the best). Wash tomatoes, clean them and cut in four (or more if tomatoes are large)
  •      Put slices of tomatoes in jars, pressing slightly to get out all the air. On top put 2 cloves of garlic and few basil leaves. Close tightly the lids.
  •      On the bottom of the pot put several layers of newspaper and then the jars. Fill the pot with water so as to exceed the jars. Put the pot to boil on medium heat.
  •      When water starts to boil, lower the flame to minimum, put the lid and sterilize the jars for 60 minutes.
  •      Allow jars to cool in water.
  •      Canned tomatoes can be used in pasta sauces and pizza.

 

 I hope you will like my recipe. Hugs for all my friends. 
Brindusa 🙂

28 Comments

  1. Sorela
    Posted August 21, 2015 at 12:54 | Permalink

    Astazi “fabric” si eu rosii cu busuioc si usturoi.
    Mergand pe asociere de gust cred ca sunt foarte bune. Eu nu pun sare. Prin sterilizare se conserva foarte bine. Asa am facut la dovlecei si la fasole verde.
    Multumiri pentru reteta.

    • brindusa
      Posted August 21, 2015 at 13:04 | Permalink

      Ce ma bucur! Sper ca reteta sa fie pe gustul tau. Cu drag 🙂

  2. Vergi
    Posted August 16, 2015 at 21:52 | Permalink

    Multumesc,o idee super. Eu de 4 ani pun rosii fara sare ,taiate marunt in borcane si le fierb 1.1/2 . Am sa fac reteta . Mai conserv kapia ,curatati de seminte ,mixati in robot ,si pusi in borcane cu filet la fel ca rosiile fara sare ….se poate conserva in acelasi fel si gogsarii ,ardeii grasi ( cei rosii ) …iarna facem sosuri delicioase combinand ,rosii,gogosari,ardei kapia si ardei gras cu busuioc,oregano si piper .

    • brindusa
      Posted August 16, 2015 at 22:59 | Permalink

      Multumesc, Vergi. Am facut si eu anul acesta pasta de ardei. Sa vedem cum rezista peste iarna.

  3. doriana
    Posted August 10, 2015 at 21:15 | Permalink

    cum ati proceda cu rosii cherry? ma intreb oare sa le las intregi… sau taiate in doua? multumesc 🙂

    • brindusa
      Posted August 10, 2015 at 21:25 | Permalink

      eu le-as taia in doua pentru ca asa ar incapea mai multe intr-un borcan. DAr se pot pune si intregi.

  4. victoria
    Posted August 10, 2015 at 09:36 | Permalink

    imi place reteta, am sa fac si eu

    • brindusa
      Posted August 10, 2015 at 12:37 | Permalink

      Ma bucur, Victoria. Sa imi spui cum a iesit 🙂

  5. Posted August 9, 2015 at 22:24 | Permalink

    o idee excelentă. sunt sigura ca se pot adauga si alte arome. m-aş gandi la o extravaganţa cu niste ardei copţi pentru un sos de paste 🙂

    • brindusa
      Posted August 9, 2015 at 22:35 | Permalink

      Cu ardei copti n-am incercat, ce sa zic. Dar in rosii sigur merg puse frunze de oregano, rozmarin, etc.

  6. Posted August 2, 2012 at 15:26 | Permalink

    Multumesc mult Myra pentru aprecieri. Sper ca si de acum incolo sa gasesti un strop de inspiratie pentru mancarurile tale 🙂

  7. Posted August 2, 2012 at 08:07 | Permalink

    Foarte bune iarna rosiile astea….si eu fac ceva asemanator dar nu pun usturoi in borcane iar de sterilizat le sterilizez la cuptor…..Felicitari pentru blog, mereu gasesc ceva interesant !

  8. Posted February 7, 2012 at 22:19 | Permalink

    Am facut pana acum doar cu rosii cherry si cu borcanele puse in cuptor, nu in apa. Eu am pus sare si piper insa. Am scos un borcan zilele trecuta si au fost colosale cu spaghete si cu mozzarella.
    Imi place blogul tau, am gasit cateva lucruri pe care vreau sa le incerc. Mai vin pe aici. 🙂

    • Posted February 8, 2012 at 16:18 | Permalink

      Multumesc, Gabi. Sa stii ca rosiile conservate asa sunt ff bune. Eu le-am pus si in mancare si la paste. Excelente. Si nu s-au stricat deloc, chiar daca n-au sare.

  9. Posted September 27, 2011 at 12:28 | Permalink

    Dragele mele, multumesc pentru comentarii. O sa adaug si in reteta. NU SE PUNE SARE. 🙂

  10. Posted September 27, 2011 at 12:19 | Permalink

    Le-as manca doar cu paine….ce pofta mi-ai facut !
    Am vazut o reteta asemanatoare, dar cu rosii uscate, insa si aceasta cred ca este exceptionala.
    Intrebarea este daca se pune sare ?
    Multumesc
    In alta ordine de idei..SUPER BLOG, pe gustul meu ! Pacat ca abea acum l-am descoperit !

  11. Posted August 24, 2011 at 23:14 | Permalink

    Am multe rosii si fac tot felul de combinatii.
    Eu am pus rosii cherry cu rosii date la blendar ,busuioc din plin si usturoi .
    Deabea astept sa le gust .

  12. Posted August 17, 2011 at 08:17 | Permalink

    Imi place reteta, am cateva rosii mari foarte coapte din gradina mea la ghiveci, am vrut sa le congelez, dar acum cand am citit reteta ta, m-am razgandit si o voi proba chiar azi . Multumesc si-ti doresc o zi minunata !

  13. Posted August 17, 2011 at 01:01 | Permalink

    livrati la domiciliu? as dori 10 borcane, va rog!
    foarte bine arata Brandusa

  14. Anonymous
    Posted August 16, 2011 at 07:30 | Permalink

    excelenta ideea, multumim! dar fara nici un pic de sare?

  15. Posted August 16, 2011 at 06:26 | Permalink

    This looks so tasty..I have given you a “Cute Little Chef” Blog Award.Pl get your award here.
    http://foodssrilanka.blogspot.com/2011/08/cute-little-chef-blog-awards.html

  16. Posted August 16, 2011 at 05:25 | Permalink

    fara niciun fel de gluma, asta e exact reteta care imi trebuia! am o gramada de rosii si nu stiam ce sa mai fac cu ele 🙂

  17. Posted August 15, 2011 at 19:13 | Permalink

    This looks great! What a great way to have summer veggies during the wintertime!

  18. Posted August 15, 2011 at 18:06 | Permalink

    O sa incerc si eu ca tare vreau sa tin rosii peste iarna. Anul acesta am incercat felii alternative de vinete,dovlecei cu patrunjel si ustoroi.

  19. Posted August 15, 2011 at 16:22 | Permalink

    Tare bune or sa fie la iarna!O zi buna!

  20. Posted August 15, 2011 at 16:12 | Permalink

    Wow – what a beautiful way to save summer’s finest fruit. Your photos are truly inspirational. This is sure to impress any guest and guarantee the tastiness of whatever you use them in!

  21. Posted August 15, 2011 at 12:26 | Permalink

    Excelente rosiile conservate asa!Pupici!

  22. Posted August 15, 2011 at 11:44 | Permalink

    I’ve never canned anything, but I’d love to find all these jars in my pantry in the midst of winter! YUM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *