salata calda de mei cu dovlecei si ardei copti

Salata calda de mei cu dovlecei si ardei copti are toate calitatile pe care vi le puteti dori de la o mancare: e sanatoasa, gustoasa, apetisanta. Am folosit meiul, o pseudo – cereala cunoscuta si folosita la noi cu foarte multi ani in urma. Inainte de a patrunde la noi in tara porumbul, concetatenii nostri romani faceau mamaliga din mei. Acum se pare ca au cam uitat de el. Meiul are un continut proteic mare, ceea ce face salata foarte satioasa. 
Acest ingredient nu contine gluten. Prin urmare salata de azi este dedicata celor cu boala celiaca (stiu eu vreo doua persoane carora o sa le placa) . De asemenea puteti incerca ne- traditionala salata de sfecla rosie  sau (tot cu mei) salata de fasole verde

salata calda de mei cu dovlecei si ardei copti

Timp de pregatire  10 minute
Timp de gatire: 30 minute

Ingrediente pentru 4 portii

  • 400 g mei 
  • 4-5 ardei (in functie de marime)
  • 2 dovlecei
  • 1 morcov
  • 1-2 cepe rosii
  • sare
  • piper
  • ulei de masline extravirgin
  • zeama de la o lamaie
  • seminte de floarea soarelui + susan

Mod de pregatire

Clateste meiul in cateva ape, apoi pune-l intr-o oala si acopera-l cu apa care sa-l depaseasca de doua degete. Fierbe-l la foc mic pana e gata. Va dura cam 20 minute. Lasa-l acoperit cu un capac sa absoarba toata apa, pana ce sunt gata toate celelalte pregatiri.

In acest timp spala dovleceii si taie din ei fasiute subtiri, cu ajutorul aparatului de curatat coaja morcovilor. Incalzeste tigaia gratar (se poate si pe o tgaie antiaderenta normala) si pune pe ea ardeii si fasiile de dovlecei. Acestea din urma sunt gata foarte repede, asa ca ai grija sa nu se arda. Coace ardeii nu foarte tare, cat sa se poata da jos coaja. Dupa ce ai curatat ardeii, taie-i fasii. 

Curata de coaja morcovul si rade-l pe razatoare. Curata ceapa si tai-o rondele subtiri. 
Ca sa definitivezi salata calda de mei, amesteca-l cat e cald cu sare, piper si ulei dupa gust. Pune-l pe o farfuie si deasupra adauga toate legumele. Stropeste cu zeama de lamaie si presara semintele. 

Am cautat pe net alte retete cu mei, dar se pare ca putina lume l-a redescoperit. Printre cei indrazneti am gasit-o pe Dia Daria care are pentru voi o supa cu mei si legume si pe Gourmandelle cu o supa – crema cu turmeric. Interesant e si acest drob de mei .


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *