Salata de fasole verde cu sos tahini si nuci   Leguma asta numita fasole verde este destul de jos in lista preferintelor mele. Putine sunt retetele in care sa o folosesc si sa imi placa. Am facut in iarna o supa cu fasole verde si naut care a iesit chiar buna. Iar acum, cand gradina are supraproductie, m-am gandit sa apelez la Ottolenghi pentru o salata. Salata de fasole verde cu sos tahini si nuci este o alegere excelenta pentru un pranz vegetarian. Este satioasa, sanatoasa si spicy 🙂
   Spre deosebire de reteta originala, eu am folosit mei (in loc de freekeh care zice lumea ca este mult mai bun, dar se pare ca e cam indisponibil in RO). Se poate inlocui chiar si cu bulgur sau quinoa. Si inca ceva: nu fierbeti fasolea prea mult. Iar imediat dupa ce a fiert sa o puneti intr-un castron cu apa rece sau apa cu gheata. In felul acesta fasolea isi va pastra culoarea verde frumoasa. 

Salata de fasole verde cu sos tahini si nuci

 

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 10 minute

Timp de asamblare: 10 minute

 

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 750 g fasole verde tanara
  • 100 g mei (sau burgul mare, quinoa)
  • 50 g nuci taiate bucati 
  • sare
  • frunze de menta (sau 1/2 lingurita menta uscata)
  • un castron cu apa foarte rece (sau apa cu gheata)
    Pentru sos tahini
  • 4 linguri cu pasta de susan (tahini)
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • 3 linguri cu suc de lamaie (sucul de la o lamaie)
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei iute (sau dupa gust)
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita sare

 

Mod de pregatire

Ingredientele pentru sosul tahini se amesteca bine pina se omogenizeaza. Daca folositi menta uscata, acesta se amesteca in sos. Menta proaspata se va folosi doar inainte de servire.

Meiul se fierbe in 300 g apa, apoi se strecoara si se lasa la racit. Un litru de apa + o lingurita de sare se pun la fiert. Cand apa da in clocot se pune fasolea care se fierbe 4 minute. Fasolea se transfera imediat in apa rece pentru a-si pastra culoarea verde. Cand s-a racit, fasolea se strecoara.
Salata de fasole verde cu sos tahini si nuci

Fasolea, meiul si sosul tahini se amesteca. 
Inainte de servire, salata se presara cu nuci tocate grosier si frunze de menta.
Salata de fasole verde cu sos tahini si nuci este sanatoasa si hranitoare. Poate fi mancata ca antreu sau chiar ca un fel principal

Salata de fasole verde cu sos tahini si nuci

Alte retete cu fasole verde mai gasiti si 

la Dia – o mancarica de te lingi pe degete
sau la Andie – o salatica crocanta 


2 Comments

  1. Posted July 31, 2016 at 19:51 | Permalink

    wow, ce salata minunata! Musai s-o pregatesc si eu!Singura parere de rau pe care-o am este ca fasolea mov nu ramane mov si dupa fierbere, dar, oricum iubesc si verdele acela intens care ramane dupa 🙂

    • brindusa
      Posted July 31, 2016 at 22:08 | Permalink

      Da, toate legumele astea verzi isi cam schimba culoarea. Pacat. Dar ne consolam cu asta verde 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *