Salata de sfecla rosie cu sos de mustar si capere

   Trebuie sa admit: intre mine si sfecla rosie este o indelungata relatie de dragoste. De aceea an de an am grja sa plantez in gradina aceasta minunata (si foarte nedreptatita) leguma. Inafara de clasica salata cu hrean pe care tot romanul o face si de care ne-am plictisit ce-ar fi sa ne diversificam dieta cu o racoritoare ciorba de sfecla rosie (chlodnik pe numele ei) sau cu o salata de sfecla rosie cu sos de mustar? 
    Cu toate ca se gateste mai rapid prin fierbere, mie imi place mai mult sfecla coapta. Adevarul e ca daca radacinile sunt micute, nici coptul nu dureaza prea mult. Cat despre sos, nimic mai simplu, daca folositi mustarul adecvat. Adica din ala bun si iute. Sa balanseze dulceata din sfecla. Iar pentru textura, prietenii de la Solaris ne-au pregatit un mix de seminte pentru salata. Cum spuneam: nimic mai simplu.

Salata de sfecla rosie cu sos de mustar si capere

Salata de sfecla rosie cu sos de mustar si capere

 

Timp de coacere sfecla: 1 ora

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de racire: 30 minute (in frigider)

 

Ingredienteu pentru 4 persoane:

  • 800 g sfecla rosie (4 sfecle mici)
  • 100 g capere (conservate in sare)
  • 2- 3 linguri cu mustar iute
  • 2 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri cu otet de mere
  • sare dupa gust
  • optional: mix de seminte (susan, floarea soarelui, dovleac, etc)

 

Mod de pregatire

Sfecla se spala si se pune la copt in cuptor (dat la maxim). Daca sfecla nu e prea mare, intr-o ora este coapta. Se incearca cu o furculita. Daca acesta intra usor prin sfecla, inseamna ca este gata. Se lasa putin la racit, apoi i se razuieste coaja cu un cutit. Sfecla se taie rondele sau cuburi, se pune intr-un castron si se raceste in frigider jumatate de ora.
Pentru sosul de mustar se amesteca mustarul, uleiul si otetul, apoi se toarna peste sfecla din castron. Se pun caperele, se amesteca, se sareaza dupa gust. Pentru o textura mai crocanta, salata de sfecla rosie cu sos de mustar si capere se poate presara cu seminte (susan, floarea soarelui, dovleac).

 

Alte retete cu sfecla rosie mai gasiti si la

Claudia – clasica salata cu hrean 

Cristina – neasteapata potrivire cu maioneza si usturoi

Adi – unde sfecla traieste niste experiente senzationale! 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *