Scoici SaganakiVa povesteam asta vara despre minunata mea vacanta in Grecia. Acolo ne-am delectat numai cu mancare traditionala, printre care si scoici saganaki. Mi-a placut ata de mult reteta, incat am hotarat sa o fac si eu imediat ce ajung acasa. Dar m-am luat cu altele, si in plus nu am stiu in care produs sa am incredere, care e cel mai bun. Intamplarea a facut ca magazinul online Sea-Way (ce apartine R-Family) sa imi ofere spre testare cateva din produsele lor. Printre care si carne de midii congelata, din care am facut scoici saganaki. Si, ca sa va spun parerea mea, scoicile mi-au placut. Sunt mari, se comporta bine la gatire si au un gust foarte apropiat de cel al scoicilor proaspete. 

In Grecia, Saganaki se refera in primul rand la un tip de tigaie din cupru, cu doua manere, in care se pregatesc diferite feluri de mancare. Printre ele ar fi branza saganaki, in care o branza speciala (haloumi, gravieta sau feta) este prajita in tigaie, apoi servita cu pita si stropita cu lamaie. Din fructe de mare (creveti sau scoici) se face un alt tip de saganaki: cu sos se rosii aromat si putin iute. In aceasta se pune branza feta. 

Scoici Saganaki

Nu uitati ca puteti printa reteta, sau o puteti salva pentru mai tarziu 🙂

Scoici Saganaki

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire:20 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 500 g carne de scoici (congelata)
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 5 catei de usturoi, tocati
  • 1/2 ardei iute, tocat
  • 400 ml suc de rosii (sau 3 rosii)
  • 150 g branza feta
  • 4 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 legatura mica de patrunjel

 

Mod de pregatire:

Uleiul se incalzeste intr-o tigaie. Se adauga ceapa si se caleste la foc mic, pana ce devine translucida (2 minute). Se adauga usturoiul, ardeiul iute, oregano si sucul de rosii. Se lasa la fiert, la foc mic, 10 minute (sau pana ce legumele sunt fierte si se leaga sosul).
Se adauga carnea de scoici congelata si se fierbe pana ce se inmoaie (cam 5 minute). Se adauga branza feta rupta in bucati, se amesteca bine si se mai fierbe 2 minute. Se ia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat. Se amesteca bine.
Scoicile saganaki se servesc cu paine prajita unsa cu ulei de masline si presarata cu oregano


8 Comments

  1. Posted December 15, 2013 at 16:10 | Permalink

    nu am apucat sa prepar reteta asta, dar imi place cum arata si pare delicioasa, sigur o voi incerca si sper sa imi iasa la fel 🙂

    • brindusa
      Posted December 15, 2013 at 16:25 | Permalink

      Daca faci ce scrie in reteta, sigur o sa-ti iasa la fel 😉

  2. Posted December 10, 2013 at 23:02 | Permalink

    Recunosc, n-am mancat scoici pana acum, dar suna tare bine, cred ca as fi tentata sa incerc!

    • brindusa
      Posted December 10, 2013 at 23:03 | Permalink

      Dacaa iti place pestele, o sa-ti placa si scoicile 😉

  3. Posted December 10, 2013 at 22:10 | Permalink

    Chiar am niste scoici in congelator.. Am salvat reteta!

  4. Posted December 9, 2013 at 09:44 | Permalink

    Noi iubim scoicile si neaparat voi inerca si aceasta varianta. Arata foarte bine!

    • brindusa
      Posted December 9, 2013 at 10:19 | Permalink

      Daca o incerci, sa-mi spui cum ti-a placut.

2 Trackbacks

  1. By Stifado | Bacau Expres on May 9, 2014 at 10:53

    […] blogurilor culinare (să trăiești Uică, excelentă idee ai avut!) și am dat peste niște “mythia saganaki” proaspăt pregătite de Brândușa, întru amintirea vacanțelor grecești (oare câți […]

  2. By Stifado | Food and beyond… on December 10, 2013 at 09:54

    […] blogurilor culinare (să trăiești Uică, excelentă idee ai avut!) și am dat peste niște “mythia saganaki” proaspăt pregătite de Brândușa, întru amintirea vacanțelor grecești (oare câți bloggeri […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *