Sparanghel cu parmezanCu toate ca in ultima vreme gasesti sparanghel in cam orice perioada a anului, el este o leguma de primavara. In lunile martie – mai se gaseste cel mai fraged si cel mai aromat sparanghel. Pentru ca noua ne place sa mancam legume sezoniere, n-am putut sa rezist nici de data asta si l-am cumparat. Am facut sparanghel cu parmezan, pentru ca vroiam ceva rapid si gustos. De fapt asa se si gateste sparanghelul: nesofisticat. Oricum l-ati pregati (fiert, la tigaie, in cuptor), sa nu-l preparati termic un timp lung, pentru ca se inmoaie si nu mai e bun. Daca vreti si alte retete, ce ziceti sa-l puneti in risotto, in quiche, sau chiar sa faceti o supa din el?

 Sparanghelul este o leguma sanatoasa, folosita in diete intrucat contine 93 % apa si foarte putine calorii. Are un continut scazut de sodiu, dar ridicat de vitamina B6, fibre , acid folic, potasiu. Culoarea naturala a sparanghelului este verde, dar se poate cultiva si din cel alb. Pentru asta plantele sunt acoperite cu pamant in timpul cresterii, in asa fel incat fotosinteza sa nu aibe loc.

Atunci cand il cumparati de la supermarket, aveti grija ca tijele sa fie elastice (nu se mananca daca sunt fibroase), sa nu aibe urme de deshidratare sau pete negre. Folositi-l cat mai repede dupa ce l-ati cumparat, pentru ca se deshidrateaza foarte usor, chiar si in frigider.

Si daca tot am vorbit despre retete simple si savuroase, poate incercati si acest Piept de curcan cu sos pesto si ciuperci. Mie mi-a placut combinatia. 

 Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 😉 Sa aveti pofta!

Sparanghel cu parmezan

 

Sparanghel cu parmezan

Timp pregatire: 10 minutes

Timp gatire: 15 minutes

Timp total: 25 minutes

Portii: 4

Ingrediente

  • 500 g sparanghel
  • 100 g parmezan ras
  • 50 g unt moale
  • piper dupa gust

Cum se face

  • Untul se amesteca bine cu parmezanul si piperul. Sparanghelul se spala si i se taie partile lemnoase (ultimii 4-5 cm). Se pune intr-o tava mica termorezistenta si se unge cu amestecul de unt.
  • Sparanghelul se coace in cuptorul incalzit la 180 C pentru 15 minute. Se serveste cald.
http://www.retetedesuflet.ro/sparanghel-cu-parmezan/

 

 


10 Comments

  1. camelia
    Posted May 16, 2016 at 22:22 | Permalink

    Dar nu se fierbe inainte

    • brindusa
      Posted May 18, 2016 at 20:48 | Permalink

      Nu se fierbe. Se gateste prin coacere la cuptor. Daca il fierbi va deveni prea moale si isi va pierde multe din proprietatile nutritive.

  2. Ana
    Posted July 7, 2015 at 14:38 | Permalink

    Am facut aceasta reteta pt iubtul meu si i-a placut la nebunie. E foarte foarte simplu de preparat. Pana si un copil de 3 ani ar face asa ceva. Simplu dar de efect

    • brindusa
      Posted July 8, 2015 at 22:23 | Permalink

      Iti multumesc, Ana, ca ai incercat reteta. Si ma bucur ca v-a placut 🙂

      • GLODEANU
        Posted November 21, 2015 at 20:52 | Permalink

        Multumim pentru retete! Sunt simple de preparat dar stiti cat costa 500 gr. de saparanghel verde?
        am cumparat azi : 465 gr/o legatura = 19,9 lei = 1Kg pulpa de vitel.[nu am cumparat sparanghel alb pentruca aceasi cantitate/apox.500 gr. costa 39,9 lei= (bineinteles),2 Kg. de pulpa de vitel. Veti zice: da, dar sparanghelul este de la supermarKet, iar carnea din hala de la piata centrala/Craiova….Iar eu-“cardiac”- voi zice: este mai iefina pulpa de vitel, DAR IN TIMP CE CARNEA “INFUNDA” ARTERELE, SPARANGHELUL “DESFUNDA”ARTERELE INIMII(caci despre aceste artere vorbeam). Fiind consumator de sparanghel, va multumesc inca o data -DOAMNA BRANDUSA-si va doresc SA VA BUCURATI DE TOT CE AVETI !
        Cu stima ,
        profesor IONEL GLODEANU (pentru a parafraza pe cineva, “ne intalnim si pe Facebuk, dar nu si pe instragram.

        • brindusa
          Posted November 22, 2015 at 19:36 | Permalink

          Buna ziua domnule Goldeanu. Va multumesc ca imi cititi retetele si pentru mesaj.
          Acum, iarna, nu e sezonul sparanghelului. De aceea e atat de scump, ba chiar destul de fad uneori. Incercati sa il cumparati si sa il folositi primavara, cand e sezonul lui. Veti vedea diferenta atat la gust cat si la pret.
          Va urez sanatate si numai mancaruri gustoase 🙂

  3. Posted March 18, 2014 at 07:43 | Permalink

    Super savuros;) Eu am savurat cu bacon,) dar o a probez si aceasta varianta! >:D<

    • brindusa
      Posted March 18, 2014 at 16:39 | Permalink

      Oooo si cu bacon e savuroasa

  4. Posted March 14, 2014 at 12:57 | Permalink

    Imi place sparanghelul, asa ca as savura cu placere preparatul tau 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *