Suc de rosii cu usturoi si busuioc pentru pizza si paste   In Romania toata lumea face conserve. La cata zacusca se mananca, eu cred ca anual se coc sute de mii de kilograme de vinete si ardei. Si in familia mea s-au facut conserve: de vinete, de rosii, de fasole verde, de dovlecel, adica de orice leguma care se cultiva in gradina. Prin tinerete ma prinsese si pe mine nebunia asta, dar cum imi ramaneau conserve de la un an la altul, m-am potolit. Am crescut, m-am maturizat si mi-am dat seama ca in materie de mancare mai putin si de calitate e mai bine. Una dintre putinele conserve pe care le mai fac e sucul de rosii. Asta pentru ca e simplu si poate fi folosit la multe retete. Cu cativa ani in urma am imbunatatit reteta simpla si (fara alt efort suplimentar) a iesit un nemaipomenit suc de rosii cu usturoi si busuioc pentru pizza si paste. 
   Reteta e foarte simpla: se pun intr-un borcan cativa catei de usturoi si cateva frunze de busuioc, apoi peste ele (asa crude) se toarna sucul de rosii fierbinte (si mai grosut). Atat si nimic mai mult. Sucul rezultat este foarte aromat, numai bun de pus la iarna peste pastele voastre preferate. Fac acesta reteta de cativa ani deja si va garantez ca nu se altereaza si o sa va puteti delecta cu aromele sucului de rosii chiar si peste un an.

Suc de rosii cu usturoi si busuioc pentru pizza si paste

 

Timp de pregatire: 60 minute

Timp de gatire: 2 ore

Ingrediente pentru 3 litri suc de rosii

  • 8 kg rosii coapte bine
  • 20 catei de usturoi curatati
  • 20 – 30 frunze de busuioc (in functie de marime)
  • 7 – 8 borcane de 400 ml

 

Mod de pregatire Suc de rosii cu usturoi si busuioc

   Rosiile se spala, se curataa de partile stricate si se taie in jumatati sau sferturi (in functie de marime). Daca nu aveti masina speciala pentru separat sucul de seminte, rosiile se pun intr-o oala mare si se fierb o jumatate de ora, sa se inmoaie. Se dau apoi bine de tot printr-o sita, pasandu-le cu o lingura in asa fel incat sa se separe bine toata pulpa de coji si seminte. Acest procedeu dureza mai mult, dar nu este imposibil. Asa facea bunica mea sucul de rosii inainte de a aparea masina speciala. 
   Cu masina este mult mai simplu. Se dau rosiile crude prin ea, apoi sucul obtinut se pune intr-o oala mare. Se fierbe in jur de 2 ore, amestecand din cand in cand. Timpul de fierbere e mai mare decat la sucul de rosii simplu, pentru ca vrem ca aceste sa fie mei gros. Doar il vom folosi la pizza si paste, nu?

   In timp ce sucul de rosii fierbe, in fiecare borcan (spalat bine si uscat) se pun 2-3 catei de usturoi si 2-3 frunze de busuioc. Borcanele se pun pe o tava metalica (ca sa nu se sparga) si se toarna in ele sucul fierbinte. Imediat se inchid bine cu capace si se infasoara in paturi (sau in prosoape, carpe curate, ce aveti la indemana). Se lasa asa, sa se raceasca incet. Cand s-au racit se pun in camara.
   Acest suc de rosii cu usturoi si busuioc rezista un an de zile (ba si mai mult) si este la fel de bun la paste, pizza sau la orice altceva va mai inspira.
Suc de rosii cu usturoi si busuioc pentru pizza si paste

Mai gasiti si alte retete gustoase de suc de rosii 

la Laura – cu busuioc 
la Violeta – aromat cu multe ierburi
la Oana – un sos de rosii elegant 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *