Supa frantuzeasca de ceapa cu cafea

Dupa cum va spuneam saptamana trecuta, am facut supa de ceapa. Felul asta de mancare atat de usor de facut e fie iubit cu ardoare, fie renegat la fel de patimas. Asta pentru ca daca nu e bine gatit provoaca mari neplaceri ficatului. (Am mancat eu o data si nu mi-am revenit o zi intrega).  Dar daca cine gateste supa stie ce face, rezultatul e deosebit de bun.
Supa mea de astazi are si un mic adaos, cafeaua. Bineinteles n-am pus o cantitate mare, pentru ca nu vreau sa-i simt gustul. Dar atat cat a fost, a reusit sa imbunatateasca aromele cum nici nu mi-as fi putut inchipui.
Prin urmare, hai sa ne jucam cu ceapa ๐Ÿ™‚

Supa frantuzeasca de ceapa cu cafea

Ingrediente pentru 4 portii

  • 5 cepe rosii, taiate felii subtiri
  • 100 ml cafea espresso
  • 1 litru supa clara de vita
  • 3-4 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • 150 ml vin alb sec
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita zahar
  • sare, piper dupa gust
  • 4 felii de paine fara coaja
  • 4 felii de branza emmentaler

Cum se face:

  • Intr-o cratita cu fundul gros amesteca ceapa cu uleiul si lasa la foc mic pana ce ceapa se inmoaie si se caramelizeaza. Amesteca din cand in cand si ai mare grija sa nu se arda ceapa. 
  • Adauga supa, zaharul, vinul, si cimbru. Acopera si fierbe la foc foarte mic pentru 1-2 ore . 
  • Adauga cafeaua putin cate putin, pana ajungi la gustul dorit. Ai grija ca nu vrei sa simti pregnant gustul de cafea. E posibil (in functie de calitate cafelei) sa nu ai nevoie de toti cei 100 ml. Potriveste de sare si piper.
  • Imparte supa in patru vase ramekin
  • Acopera fiecare vas cu o felie de paine si o felie de emmentaler
  • Pune vasele intr-o tava, in cuptor la 200 C aproape de partea de sus, pana ce branza se topeste.
  • Supa se manaca calda.

11 Comments

  1. Posted January 9, 2014 at 19:39 | Permalink

    minunata, daca este facuta asa cum trebuie. si eu am avut cateva experiente nefericite in Bucuresti cu supa de ceapa. unii dintre prieteni au avut experiente nefericite chiar si la Paris. pentru mine insa, ramane una dintre cele mai bune supe din lume.

    ideea cu adaosul de cafea este chiar originala. eu am incercat-o cu niste calvados ๐Ÿ˜€

    • brindusa
      Posted January 9, 2014 at 20:19 | Permalink

      Si eu am avut o experienta oribila la un bistro in Bucuresti. Asa ca m-am hotarat s-o fac eu singura ๐Ÿ˜‰ Adevarul e ca supa asta ori e un dezastru oribil, ori ceva exceptional. Nu exista cale de mijloc.

  2. Posted December 5, 2012 at 04:25 | Permalink

    Brindusa, imi place tare supa de ceapa, neaparat cu crutoane si branza, dar tare m-ai pus pe ganduri cu cafeaua aia ๐Ÿ™‚

  3. Posted December 4, 2012 at 19:44 | Permalink

    Foarte interesant .. asa cu cafea!

  4. Posted December 4, 2012 at 15:23 | Permalink

    O supa minunata,cred ca are un gust la fel de minunat!!

  5. Posted December 4, 2012 at 06:10 | Permalink

    Wow, ce deliciosenie, arata grozav de bine! O combinatie super interesanta, imi place supa de ceapa, dar in combinatie cu cafea nu m-as fi gandit ca se poate preparara ๐Ÿ™‚

  6. Posted December 3, 2012 at 14:35 | Permalink

    Ce idee geniala pentru a potenta aromele! Nu m-as fi gandit la cafea! Altfel, supa de ceapa este in categoria “marii clasici” in gastronomia franceza, asa ca sunt entuziasmata sa o regasesc asa maiestuos pregatita aici!

    • Posted December 4, 2012 at 17:23 | Permalink

      Margot, sa stii ca eu nu sunt innebunita dupa supa de ceapa, dar asta chiar a fost buna ๐Ÿ™‚
      Multumesc pentru vizita. Te mai astept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *