Taitei cu varzaNu glumesc! Placerea de a manca acesti taitei cu varza pare a fi transmisa genetic in familia mea. Vine pe linia mamei, de la mama ei, sasoaica din Viseul de Sus, care acum mai bine de 70 de ani s-a casatorit si a venit sa traiasca pe langa Giurgiu.

Cum altfel as putea sa-mi explic fenomenul prin care, nimeni care n-are legaturi de sange cu bunica nu pare sa indrageasca felul asta de mancare. Pe cand noi, ceilalti (mama mea, sora, nepoata, baiatul meu, eu insami) cum da prima varza ne si repezim la tarabe s-o cumparam. O aducem acasa ca pe un trofeu indelung asteptat toata iarna si o pregatim salivand la gandul bunatatii ce urmeaza.

Recunosc ca mancarea asta n-are nimic special. Ingredientele sunt foarte simple, cele din titlu: varza si taitei. Nici eu nu inteleg de unde vine gustul care m-a vrajit. Dar ce importanta mai are cand ma aflu in fata farfuriei aburinde.

Taitei cu varza

Taitei cu varza

Pentru 3 -4 persoane ai nevoie de

  • varza, cam 1 kg
  • 1 pachet taitei
  • 5 linguri ulei
  • 2 lingurite piper (sau chiar mai mult)
  • sare

Mai intai taie varza marunt. Mie imi place sa simt varza in mancare, asa ca n-o tai chiar fideluta. Presar-o cu sare si las-o pana se inmoaie. Stoarce bine varza de sucul format.
Intr-o tigaie mare incalzeste uleiul si caleste varza, la foc nu prea mare ca sa nu se arda. Cand e calita bine adauga piperul si amesteca. Chiar daca pare mult, piperul e cheia in mancarea asta. Fara el n-are nici un gust. Incearca sa pui pana ce incepe sa piste putin (sau mai mult daca iti place hot).
Pune taiteii la fiert in apa fiarta. Fierbe-i al dente. Pune-i in tigaia cu varza, amesteca si prajeste putin taieteii.
Poti manca taiteii cu varza atat calzi, cat si reci. Mie imi plac in amandoua felurile.

 

12 Comments

  1. Posted August 20, 2015 at 19:50 | Permalink

    Am gasit pe internet o reteta interesanta .Varza CALITA CU MERE.aM CALIT CEAPA CU MAGHIRAN,APOI am adaugat4 MERE TAIATE FIDELUTA .VARZA TAIATA FIDELUTE,SARATA SI STOARSA se caleste .La sfarsit am adaugat suc de rosii .Dupa ce am inchis focul, am presarat patrunjel verde.

    • brindusa
      Posted August 20, 2015 at 20:37 | Permalink

      Varza cu mere n-am mai mancat 🙂

  2. Posted March 6, 2012 at 22:15 | Permalink

    si la noi e transmita … acusi ajunge sa fie ceva ereditar 🙂 bunica ne facea cand eram mici! bunica calea varza cruda in untura, o sara, pipera si o arunca peste taitei proaspeti facuti. chiar imi e dor de taitei cu varza(curechi) … dar pana ni se face varza in gradina, nici macar rasadurile nu au iesit:)) … mancam varza cu galuste, reteta soacrei mele:)
    te pup brandusa:)

  3. Posted May 10, 2010 at 21:17 | Permalink

    Elena, felicitari si tie pentru organizarea concursului.

  4. Posted May 10, 2010 at 20:27 | Permalink

    Eu nu-s sasoaica, nu am nici un fel de gene – de care sa stiu! -, dar imi place reteta asta foarte mult. Cand nu eram la dieta puneam si 1/2 lingurita zahar. Mai ales daca varza nu are un gust deosebit, de cand cu corciturile astea de soiuri! Felicitari pentru ca mi-ai amintit sa fac si eu – cu boia HOT! Felicitari si pentru ca participi la concurs, iar saptamana sa-ti fie minunata.

  5. Simona
    Posted May 5, 2010 at 20:50 | Permalink

    Depinde de preferinte cand gatesc eu folosesc cea iute, dar mama folseste de obicei cea dulce,cu ambele e deliceoasa.Poti sa adaugi si o ceapa in compozitie are o aroma putin mai diferita.

  6. Posted May 5, 2010 at 18:41 | Permalink

    Simona, n-am incercat cu boia (adevarul e ca nici cu boi 🙂 ). De care pui? iute sau dulce?

  7. Posted May 5, 2010 at 18:40 | Permalink

    Cristina, cu mare placere. Ma bucur ca mai e cineva care iubeste mancarea asta. Pupi.

  8. Simona
    Posted May 5, 2010 at 18:02 | Permalink

    Soriii… boia nu boi

  9. Simona
    Posted May 5, 2010 at 08:34 | Permalink

    Si noi preparam mancareata dar mai adaugam un pic de boi in varza cand se caleste, incearca si varianta noastra.

  10. Posted May 5, 2010 at 05:59 | Permalink

    Foarte bun!
    Nu are ingrediente multe si complicate, insa gustul e divin! Ia sa fac si eu zilele astea. Multumesc de idee!

One Trackback

  1. By Tăiţei cu varză | COOK YOU on June 11, 2014 at 13:46

    […] Vă invităm aşadar să încercaţi această reţetă simplă dar foarte apreciată! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *