Taitei de casa cu galbiori

In Bucuresti putine sunt locurile unde gasesti ciuperci de padure proaspete. Am auzit ca ar fi prin piata Obor, dar e cam departe pentru mine si rareori ajung. Se mai gasesc din cand in cand la hipermarketuri, dar trebuie sa fii pe faza ca sa-i prinzi. Si cum mie imi plac tare mult ciupercile astea, va dati seama ce bucuroasa am fost cand au inceput sa le aduca la Lidl. Galbiori proaspeti de la producatori romani, galbiori frumosi si curati numai buni de gatit. Prima oara cand i-am gasit am zis ca a dat norocul peste mine si ca nu mai putem de pofta i-am trantit in tigaie cu niste usturoi si ulei de masline. A doua oara m-am gandit si la familie si am gatit o mancarica cu rosii. A treia oara, deja devenise o obisnuinta 🙂 asa ca am scos masina de paste din dulap si am facut taitei de casa cu galbiori, usturoi si patrunjel. Pentru sufletul tuturor iubitorilor de ciuperci de padure.

Taitei de casa cu galbiori

 

Timp de pegatire taitei: 30 minute

Timp de gatire: 20 minute

 

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 500 g galbiori
  • 20 g unt
  • 4 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde

Pentru taitei:

  • 4 galbenusuri
  • 400 g faina
  • 2 linguri cu ulei de masline
  • faina pentru intins coca

 

Mod de pregatire:

    Mai intai se pregatesc taiteii. Pentru asta intr-un castron se amesteca faina, galbenusurile si uleiul. In functie de faina folosita e posibil ca sa nu se lege coca. In acest caz se adauga cate putina apa, pana rezulta o coca nu foarte tare. Aceasta se framanta 5 minute, apoi se acopera cu un servet de bucatarie curat si se lasa sa se odihneasca 10 minute.
   Ciupercile se curata de partile negre (daca sunt), si se spala repede daca au noroi. Ciupercile nu se lasa in apa. Cateii de usturoi se curata de coaja si se taie felii subtiri. Galbiorii se taie in bucati daca sunt mari.
   Intr-o tigaie mare se topeste untul, apoi se adauga feliile de usturoi si putina sare. Usturoiul se gateste la foc mic 3 minute, apoi se adauga galbiorii. Se amesteca si tigaia se acopera. Ciupercile se gatesc 10 minute.
   Coca de taitei se taie in 4 bucati. Coca se intinde subtire cu sucitorul sau se foloseste masina de paste. Taiteii se pot taia de diferite latimi, in functie de preferintele fiecaruia. (Eu i-am taiat cam de 3 cm latime). Ca sa nu se lipeasca, taiteii se presara bine cu faina, apoi se lasa sa sa usuce 15 minute.
   Se pun la fiert 4 litri de apa cu 2 lingurite de sare. Cand fierbe apa, se adauga taiteii, se amesteca bine si se lasa la fiert 5 minute. Fiind proaspeti, taiteii fierb mai repede decat pastele din comert. Se strecoara si se adauga in tigaia cu galbiori. Acesta se incalzeste 2-3 minute. Se adauga putin ulei de masline, piper si patrunjel.
   Acesti taitei de casa cu galbiori se mananca calzi.

 

Alte retete cu galbiori gasiti
la Dana – cu smantana  (am poftit indelung la ei) 
la Maya – cu ceapa verde si usturoi 
la Alina  – cu marar 

 

 


3 Comments

  1. Posted February 13, 2017 at 13:53 | Permalink

    Arata delicios! Cred ca am cam ratat perioada galbiorilor, dar cu siguranta voi incerca macar sa fac niste taietei in casa.

  2. Posted August 2, 2016 at 08:09 | Permalink

    Ieri i-am vazut si eu in Lidl (unde merseseam sa fac prapad de saptamana iberica, desigur) si m-au tentat foarte mult dar era tarziu, eram obosita si m-am lenevit. Acum, cand vad reteta atat de simpla si poza aia fenomenala, regret foarte mult.

    • brindusa
      Posted August 2, 2016 at 12:24 | Permalink

      Sper ca ai luat inghetata cu dulce de leche. E fenomenala! Si cred ca mai gasesti si galbiori la Lidl. Ii tot aduc de vreo dua luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *