Hello my friends. Stiti ca maine e St Patrick’s Day, nu? Adica e ziua Irlandei. In ultimul timp a inceput sa fie sarbatorita si la noi, mai ales ca implica mancare buna, bere multa si (de anul acesta) o parada impresionanta in Bucuresti. Pe care eu o astept cu interes. Cu ocazia acestei sarbatori, cei de la Guinness s-au gandit sa implice si bloggerii culinari. Prin urmare azi gatesc cu bere neagra. Din cate am inteles cu cea mai buna: Guinness. Am ales sa fac o tocana groasa, cu legume delicioase. Si pentru ca o prietena mi-a facut pofta de coada de vita, asta am folosit. 
Poate nu stiati ca de la vita se poate folosi si coada, dar va spun eu ca e delicioasa. E buna in ciorba, dar si tocana primeste un gust deosebit de la ea. Asta pentru ca are oase cu maduva si carnita. Tocana asta se face simplu, dar dureaza ceva pana e gata: cam 2-3 ore. Asa se dezvolta cel mai bine gusturile: prin gatire indelungata, la foc mic, in bere neagra. 
Dar gata cu vorbaria, hai sa vedem reteta. Si La Multi Ani, Irlanda!

Tocana din coada de vita cu bere Guinness

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 1 coada de vitel (aprox 1,5 kg)
  • 300 ml bere Guinness
  • 3 morcovi, taiati rondele
  • 300 g arpagic mare
  • 200 g ciuperci
  • 500 ml apa
  • 1 ramurica rozmarin
  • 1 ramurica cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper dupa gust

Mod de pregatire

  • Coada de vitel se taie in bucati. Uleiul se incalzeste intr-o cratita mare. In ulei se auresc bucatile de vita, pe toate partile. Se scot cin cratita si se pastreaza. 
  • In grasimea rezultata se soteaza ceapa, morcovii si ciupercile. Se pune carnea deasupra si se acopera  cu apa. Adauga rozmarinul, cimbrul si dafinul. Acopera cratita si las-o la fiert. Fierbe la foc mic, cam o ora.
  • Adauga berea, si mai fierbe 20 de minute. Potriveste de sare si piper si mai adauga cate putina apa, daca sosul a scazut prea mult. Mai fierbe inca jumatate de ora, sau pana ce carnea e fiarta bine.
  • Tocana din coada de viat se serveste alaturi de o salata simpla si un pahar de Guinness 🙂

13 Comments

  1. lili
    Posted February 21, 2015 at 10:22 | Permalink

    si eu am facut ciorba din coada de vita si e foarte buna dar tocanita nu…am o macelarie aproape de casa si chiar ma duc sa vad daca au astazi si sa gatesc aceasta tocana pentru ca banuiesc ca e delicioasa…mmmm…

    • brindusa
      Posted February 28, 2015 at 21:48 | Permalink

      Ti-a placut tocanita? Multumesc pentru mesaj 🙂

  2. Posted March 18, 2013 at 13:34 | Permalink

    O mancare pe cinste!!!la mine in Galati nu stiu unde se duc aceste cozi ca eu nu am vazut niciodata si tare as fi vrut si eu sa cumpar;dar pana gasesc eu ma satur privind la tine!!!

    • Posted March 19, 2013 at 06:21 | Permalink

      Adevarul este ca nici in partea cealalta a tarii nu am vazut coada de vaca, draga Lulu…..
      Deci Brandusa e …privilegiata !

    • Posted March 19, 2013 at 17:25 | Permalink

      Fetelor, sa stiti ca nici pe aici nu se gaseste prea des. Eu am cumparat de la o macelarie arabeasca.

  3. Posted March 16, 2013 at 21:50 | Permalink

    Nu-s fan bere, dar in mancare merge 🙂 Place ce-ai facut aici!

  4. Posted March 16, 2013 at 19:27 | Permalink

    Daca zici Guinness atunci ai tras lozul castigator! E cea mai buna bere daca ma intrebi pe mine! Invidiez coada aia de vita, zau asa!

  5. Posted March 16, 2013 at 14:48 | Permalink

    Da, sigur ca stiu. Putin. Olivier mai mult!

  6. Posted March 16, 2013 at 12:34 | Permalink

    O minunatie ti-a iesit aici !!! Ciorba din coada de vita am mancat dar tocanita….inca nu.Grozava trebuie sa fie asa preparata de tine….
    Duminica frumoasa si….insotita sa ai !
    Te tzuc !

One Trackback

  1. […] Soda bread (paine cu praf de copt), tocanite din carne de vita cu bere neagra (am si eu una aici), prajitura cu whiskey si colcannon. Acesta din urma este de fapt un piure de cartofi. Dar mult […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *