Tocanita de vita cu rosii si ciuperci uscate

 Iarna, cand e frig si ninge de nu se mai opreste, gatesc carne de vita. Imi aleg o zi in care am mai mult timp liber si fac tocanita de vita. Timpul imi trebuie nu pentru ca ar fi cine stie ce fel de mancare complicat de facut, ci pentru ca se gateste lin, fara graba. Tai carnea bucatele si o pun intr-o cratita cu peretii grosi, sa fiarba molcom la foc mic, acoperita. Langa ea arunc cateva legume, ca sa aromatizeze sosul. Si totul e stropit cu vin rosu sec. Fiertura dureaza asa cam la 1-2 ore, ca sa se inmoaie bine carnea si sa se intrepatrunda toate aromele. Si, spre final, gustul e imbogatit cu cateva rosii si ciuperci de padure pe care le-am uscat asta- vara si pe care le-am pastrat in ulei. Rezultatul final e o mancare care iti va aduce caldura verii cu fiecare imbucatura.

Nu uitati ca puteti printa reteta 😉 Sa aveti pofta. 

Tocanita de vita cu rosii si ciuperci uscate

Tocanita de vita cu rosii uscate si ciuperci

TIMP DE PREGATIRE: 15 MIN
TIMP DE GATIRE: 120 MIN
TIMP TOTAL: 2 Hr si 15 min
PORTII: 4

 

INGREDIENTE

  • 600 g pulpa de vita, taiata cuburi mari
  • 2 cepe medii, tocate
  • 3 morcovi medii, taiati rondele
  • 1 telina mica, taiata cubulete
  • 6 catei de usturoi, tocati
  • 8 rosii uscate
  • 8 ciuperci uscate
  • 6 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • 300 ml vin rosu sec
  • sare, piper dupa gust
  • frunze de patrunjel

 

MOD DE PREGATIRE

Uleiul se incalzeste intr-o cratita cu fundul gros. Cuburile de carne (uscate cu prosoape de hartie) se auresc usor pe toate partile in ulei. Se adauga ceapa, morcovii, telina si cateii de usturoi. Se pune vinul si se lasa sa dea un clocot. Cratita se acopera cu un capac etans si mancarea se lasa sa fiarba la foc mic. Din cand in cand se verifica, ca sa nu scada prea mult sosul si sa se arda mancarea. Se mai poate adauga cate putina apa. 

Cand carnea e aproape fiarta bine (dupa 1-2 ore de fiert) mancarea se potriveste de sare si piper, se adauga rosiile si ciupercile uscate si se mai fierbe 15 minute. Tocanita de vita se ia de pe foc si se presara cu patrunjel tocat. 


7 Comments

  1. Mihai
    Posted February 26, 2016 at 19:26 | Permalink

    Ciupercile le-ai hidratat sau nu este nevoie?
    8 ciuperci uscate ~ 100 grame?

    Multumesc,

    Mihai

    • brindusa
      Posted February 26, 2016 at 20:28 | Permalink

      Buna Mihai. N-am hidratat nici rosiile nici ciupercile. Prin fierbere in mancare se hidrateaza.
      Fiind uscate, ciupercile cantaresc foarte putin. Cred ca mai degraba cam 60 g = 8 ciuperci. Dar poti pune mai multe, ca oricum sunt bune 😉

      • Mihai
        Posted February 26, 2016 at 20:53 | Permalink

        Multumesc. Asa cum ai zis o sa pun mai multe … ca sunt bune.

  2. Diana
    Posted January 28, 2014 at 13:29 | Permalink

    Ms frumos , Brandusa , asa voi face si eu

  3. Diana
    Posted January 28, 2014 at 09:54 | Permalink

    Stii ca n-am uscat niciodata rosii ? Am totusi o cutie mare , ce mama soarelui sa fac din/cu ea ? :d
    Brandusa , imi place si tocanita , dar vasul , mmmmmmmmm , imi plac rau de tot vasele astea si le cumpar dar le si pastrez

    • brindusa
      Posted January 28, 2014 at 11:58 | Permalink

      Diana, e primul an in care am uscat rosii. Si eu am folosit din alea cumparate, dar cum am avut din astea eco din gradina, m-am hotarat sa le usuc singura. Eu le pun la orice necesita rosii. Sunt bune 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *