Tort cu blat de iaurt crema de caramel si ciocolata
 

Am facut acest tort pentru un concurs cu tema : iaurtul. La el iaurtul nu e in crema, ci in blat. Pana acum, va spun drept, n-am mai mancat blaturi cu iaurt, asa ca acesta chiar m-a uimit. E umed si moale, asa ca nu mai trebuie insiropat. De fapt sunt 4 blaturi, cu arome diferite si foarte simplu de facut.
Crema e … vai mama! Mai ales celor carora le place caramelul, asta e caramel adevarat dragilor. Nu gust din ala chimic. O sa-i simtiti aroma pana in strafundul ultimei celule din papilele voastre gustative.Si, ca sa nu fie prea dulce tot amestecul asta, deasupra e o glazura din ciocolata amaruie amestecata cu mascarpone.

 

Tort cu blat de iaurt, crema caramel si ciocolata

Ingrediente:

Pentru blaturile de vanilie si cacao (forma rotunda de 18- 20 cm)

  • 225 g unt 82%, moale
  • 200 g zahar tos
  • 80 g migdale, macinate
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 oua
  • 150 g iaurt
  • 1 lingurinta extract natural de vanilie
  • 3 linguri pline cu cacao neagra

Pentru blaturile de caramel si caramel-cacao (forma rotunda de 18- 20 cm)

  • 225 g unt 82%, moale
  • 150 g zahar de melasa (sau muscovado)
  • 50 g zahar brun
  • 80 g migdale, macinate
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 oua
  • 150 g iaurt
  • 1 lingurinta extract natural de vanilie
  • 1 lingurita cacao neagra

Pentru crema de caramel

  • 150 g miere
  • 150 g zahar
  • 150 g smantana 20%
  • 30 g unt
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 100 ml lapte

  Pentru glazura

  • 120 g ciocolata neagra peste 55%
  • 200 g mascarpone

Mod de pregatire:

  • Pregateste doua forme rotunde de 18 -20 cm: unge-le cu unt si pe fund pune foaie de copt. Incalzeste cuptorul la 180 C.
  • Pentru blaturile de vanilie si cacao: Amesteca bine faina, praful de copt si faina de migdale. Mixeaza bine untul cu zaharul. Adauga ouale unul cate unul. Adauga vanilia. Pune 1/3 din fainuri, apoi 1/2 de iaurt, 1/3 fainuri, restul de iaurt, restul de fainuri. Dupa fiecare adaugare, amesteca doar pana ce totul e incorporat, nu mai mult.
  • Pune jumatate din coca intr-una din forme. In cealalta jumatate amesteca cacao. Pune-o in cea de-a doua forma. Netezeste bine coca cu fundul unei linguri, pentru ca blatul sa aibe aceeasi inaltime peste tot. Coace blaturile 30- 40 minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata. Lasa blaturile la racit pe un gratar si spala formele, pentru ca mai ai nevoie de ele 🙂
  • Pentru blaturile de caramel si cacao-caramel: Se face la fel ca si pentru blaturile anterioare.
  • Dupa ce blaturile s-au racit bine, se face crema de caramel: Intr-o ulcica se amesteca mierea, zaharul, untul, smantana si se pun pe foc mic, pana ce se topesc. Se lasa pe foc in jur de 15 minute, amestecand din cand in cand cu un tel para. Crema trebuie sa capete o culoare maronie si un gust bun de caramel. Laptele se amesteca cu amidonul, pana ce acesta se dizolva. Se adauga in caramel si se fierbe la foc mic, amestecand incontinuu cam 5 minute. Se lasa crema la racit, pana ce se intareste putin.
  • Pentru glazura de ciocolata, se amesteca pe foc mic o lingura de mascarpone cu ciocolata rupta in bucati mici, Cand aceasta s-a topit, se ia de pe foc si se amesteca bine si restul de mascarpone. Se lasa la racit.
  • Asamblarea

Blaturile se pun in acesta ordine: vanilie, caramel, caramel-cacao, cacao. Intre ele se pune crema de caramel. se orneaza cu glazura de ciocolata.

 
Cand am primit invitatia la concursul organizat de Danone Nutriday si numit Blog Chef, nici nu m-am gandit ca voi participa. Asta pentru ca in prima faza retetele participante se voteaza in perioada 15 februarie- 19 februarie, iar eu m-am hotarat sa zic pas concursurilor cu voturi care pot fi fraudate atat de usor. Ce m-a atras mult de tot e ca primii 5 vor participa la Bucuresti la un cooking in bucataria unui restaurant. Si m-am gandit, in cazul asta poate n-o sa participe toti impiedicatii in bucatarie, dupa aceea sa se faca de ras, nu? Adica e usor sa aduni likeuri, dar oare cei care numai asta fac se incumeta sa gateasca live si sa fie jurizati?
VOTAREA SE FACE IN PERIOADA 15.02- 19.02. 2013 MULTUMESC

V-am captat atentia? Atunci iata reteta, si nu uitati sa votati.


28 Comments

  1. Posted March 13, 2013 at 15:44 | Permalink

    Arata delicios 😀 Poate o sa incerc si eu reteta 🙂

  2. Posted February 24, 2013 at 21:16 | Permalink

    excelent arata tortul,poza cu crema caramel scurgindu-se printre blaturi e dementiala!:)

  3. Posted February 17, 2013 at 23:09 | Permalink

    Bun tort, mai ales ca e cu caramel. Poate intr-o buna zi o sa ma incumet si eu sa dau curs la astfel de invitatii:). Bafta la concurs!

  4. Posted February 12, 2013 at 08:23 | Permalink

    Bafta, Brandusa!!!

  5. Posted February 12, 2013 at 07:32 | Permalink

    Este foarte frumos degradeul blaturilor, un tort ce pare a fi simplu dar totusi extraordinar! BAFTA, te pup!

  6. Posted February 12, 2013 at 05:18 | Permalink

    Fantastic, fiecare stratulet in parte!
    Succes la concurs

  7. Posted February 11, 2013 at 18:30 | Permalink

    Probabil s-a schimbat,fiindca nu s-au inscris multi. Cei din provincie vom sta deoparte,transport,masa,cazare,ne vor tine departe de Bucuresti:))
    Tortul arata mortal,conteaza si pe mine daca e nevoie de sustinere!

  8. Posted February 11, 2013 at 08:33 | Permalink

    Stiu blatul asta mult prea bine si ai dreptate, e atat de bun incat trebuie facut si mancat pana la epuizare. Ai mai pus si caramel in el, sa ma omori de tot. N-apai.
    Nu fii suparata cu concursul, ce-i al tau e pus deoparte chiparoasa mea :*

  9. Posted February 10, 2013 at 19:06 | Permalink

    Foarte frumos tortul, Brindusa, felicitari! Iti urez mult succes la concurs!

  10. Posted February 10, 2013 at 17:50 | Permalink

    Cat de frumos arata!!! Mie imi place tare penultima poza 🙂
    Bafta multa la concurs!!

  11. Posted February 10, 2013 at 16:27 | Permalink

    Cred ca e o torta delicioasa.Si eu am avut retineri la a participa,drept care mi-au spus ca votul nu va fi cu like-uri, ci intr-o maniera mai neobisnuita,aleatorie cumva,a propos de prezentarea retetelor in vederea votarii.Deci nu va fi un link cu reteta.

    • Posted February 10, 2013 at 16:31 | Permalink

      Pansy, asa au zis. Dar au zis si ca inscrierea e pana azi, 10.02 iar votarea incepe pe 11.02. Si azi au schimbat datele. Sa-i mai crezi?

    • Posted February 12, 2013 at 06:46 | Permalink

      Cred ca au schimbat din cauza numarului prea mic de participanti inscrisi pana la data respectiva. Erau la numar cat juriu’ :))))

  12. Posted February 10, 2013 at 14:41 | Permalink

    M-a atras caramelul. mhh 🙂

  13. Posted February 10, 2013 at 10:00 | Permalink

    Brandusa, cei din provincie “se tem” de cheltuieli pana la Bucuresti , cazare si masa, nu de jurizare 🙂
    Bafta!

    • Posted February 10, 2013 at 10:06 | Permalink

      Gaby, eu ma refeream la cei care castiga concursuri adunand mii de like-uri, prin cine stie ce metode. Nici o secunda nu m-am gandit la prietenii mei bloggeri care stiu sa gateasca si in mod sigur nu au de ce sa se teama de un cooking live cu jurizare. Am citit acum mai bine regulamentul si chiar imi pare rau ca organizatorii n-au asigurat cazarea pt cei din provincie care se califica.

    • Posted February 10, 2013 at 10:57 | Permalink

      Da, e foarte aiurea sa mergi pe banii tai, ca ar trebui o suma destul de maricica. No…asta e .
      Succes!

    • Posted February 10, 2013 at 11:01 | Permalink

      Multumesc, Gaby.

  14. Posted February 9, 2013 at 17:23 | Permalink

    Crema de caramel e preferata mea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *