Tort sah cu fistic si cacao

Postarea asta a fost tare complicata de scris. Totul a inceput acum vreo sapatamana. Cand m-am hotarat sa n-o scriu. Ma gandeam ca de la o varsta incolo aniversarile trebuie sa ti le tii pentru tine. Ca au trecut varstele entuziaste ale copilariei cand cele mai importante erau cadourile si prietenii cu care sa intoarceti casa cu fundul in sus. Ca s-au dus si anii adolescentei cand abia asteptai sa-ti faci ziua si te rugai sa plece ai tai de acasa ca sa o tineti intr-un dans pana dimineata. Si ca, uite, pana si anii tineretii s-au topit care pe unde a apucat sa fie sarbatorit. Si ai ajuns la o varsta la care ar fi bine ca de ziua ta sa opresti telefonul, calculatorul si sa te inchizi in cea mai indepartata camera, unde sa te reculegi si sa te gandesti cum a fost si cum va fi. 

Cazuta asa in butoiul cu albastreala am fost vreo 3 zile (oricum pe mine depresiile nu ma tin mai mult :P), pana cand am vazut pe facebook o intrebare postata de cineva: “Daca te-ai intalni cu tine de acum 30 de ani, ce sfat ti-ai da?”  Si mi-am dat seama ca n-as vrea sa schimb nimic din viata pe care am avut-o pana acum. Ca toate, bunele, relele si grelele, familia si prietenii, cei care ma iubesc sau nu, toate au fost si vor fi aici. Si depinde numai de mine daca viata mea viitoare va fi intunecata sau insorita. Ca anii vor fi din ce in ce mai multi, dar cine sta sa-i numere? Si m-am hotarat sa impart cu voi bucuria unui nou an cu un tort trandafiriu pe deasupra, dar care ascunde o surpriza. Asa ca mine 😉

Tort sah cu fistic si cacao

Acest tort sah nu e foarte greu de facut. Aveti nevoie de putin timp si atentie, dar rezultatul e foarte spectaculos. E putin mai migalos decat prajitura sah, pentru ca cele doua blaturi trebuie taiate circular. Problema e ca atunci cand vreti sa desfaceti cercurile de blat, acestea se rup foarte usor. Pentru a evita asta, blaturile se pun pentru o ora – doua in congelator. Trebuie sa fie putin inghetete, dar in acelasi timp trebuie sa puteti sa le taiati. Daca nu faceti asta, o sa va fie foarte greu sa montati blaturile.

Intre cele doua starturi (de sus si de jos) eu nu am pus crema. Dar se poate pune un strat de crema de ciocolata. Stratul nu trebuie sa fie gros, pentru ca nu mai iese tort sah 😉 De asemenea, daca va place tortul cu mai multa crema, puteti dubla cantitatea cu care acoperiti tortul. 

Nu uitati ca puteti printa reteta 😉 Sa aveti pofta!

Tort sah cu fistic si cacao

Tort sah cu fistic si cacao

TIMP DE PREGATIRE: 1 HR
TIMP DE GATIRE: 30 MIN
TIMP LA RECE: 6,30 HR
TIMP TOTAL:8 HR
PORTII: 12 (forma rotunda de 26 cm)

 

INGREDIENTE

Blatul maro

  • 200 g unt gras
  • 150 g zahar tos vanilat
  • 2 oua
  • 50 g cacao
  • 200 g faina
  • 100 ml apa fiarta
  • 2 linguri cu smantana
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja de portocala bio, rasa

 

Blatul verde:

  • 200 g unt gras moale
  • 150 g zahar tos vanilat
  • 2 oua
  • 50 g fistic, macinat
  • 150 g faina
  • 50 ml lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • putin colorant alimentar verde

 

Crema de mascarpone:

  • 400 g mascarpone
  • 200 g zahar pudra vanilat
  • putin colorant alimentar rosu
  • sucul de la 1-2 portocale

 

 MOD DE PREGATIRE

Blatul maro: Mai intai pregatesti tava rotunda: o ungi bine cu unt si o tapetezi cu faina.  Incalzeste cuptorul la 180 C. Bate bine cu telul cacaoa cu apa fierbinte, pana se omogenizeaza si arata ca o crema.  Amesteca bine faina cu sarea si praful de copt. Topeste untul si zaharul, la foc mic, amestecand.  Toarna amestecul de unt intr-un castron si bate cu mixerul la viteza mare, pana cand se mai racoreste (cam 5 minute). Amestecul se va intari, ca o crema. Adauga pe rand ouale, amestecand dupa fiecare. Adauga coaja de portocala si crema de cacao amestecand bine. Adauga 1/2 din fainuri, smantana, apoi restul de fainuri, amestecand dupa fiecare. Toarna coca in tava si coace 15 – 25 de minute la 180 C (sau pana ce trece testul scobitorii). Lasa blatul 5 minute in tava, apoi scoate-l sa se raceasca pe un gratar metalic. Cand s-a racit pune-l in congelator 2-3 ore, apoi taie din el 4 cercuri de marimi descrescatoare. Eu m-am inspirat de aici.

Blatul verde: Pregateste tava si incalzeste cuptorul la 180 C. Amesteca bine faina cu sarea, fisticul si praful de copt. Mixeaza untul cu zaharul pana ce devin o crema (3 minute). Adauga ouale si mixeaza dupa fiecare. Adauga colorantul si amesteca bine. Adauga jumatate din fainuri, laptele si restul de fainuri, amestecand dupa fiecare. Toarna coca in tava si coace 15 – 25 de minute la 180 C (sau pana ce trece testul scobitorii). Lasa blatul 5 minute in tava, apoi scoate-l sa se raceasca pe un gratar metalic. Cand s-a racit pune-l in congelator, dupa care taie-l ca si pe cel maro. 

Dupa ce ati taiat blaturile, acestea trebuie refacute alternativ un cerc maro, unul verde. In final vor rezulta din nou doua blaturi, fiecare in doua culori. Se pune primul blat, se stropeste cu zeama de portocala, apoi se strange bine cu ajutorul unui prosop de bucatarie. Deasupra se pune al doilea blat, care se stropeste si el cu zeama de portocala. De jur imprejur se pune hartie de copt si se strange bine cu un prosop de bucatarie. Se pune in congelator 1 ora. 

In acest timp se face crema, amestecand mascarpone cu zahar pudra si colorantul alimentar. Aceasta crema se pune deasupra si de jur- imprejurul tortului. Orneaza tortul dupa cum iti place. Eu am pus niste wafe rotunde de jur imprejur si niste trandafirasi de zahar desupra.


21 Comments

  1. Posted January 29, 2014 at 11:15 | Permalink

    Am ajuns in sfarsit sa vad tortul si aici. Cum ti-am scris si pe FB, imaginea este extraordinara, vaffe o idee excelenta ca sa bordezi cu ele, arata tare bine.

    Nu ma asteptam ca interiorul sa arate asa, este intr-adevar surprinzator. As putea sa spun ca este “nesincer” 😛 dar ar fi ramas un tort frumos si bun .. fara surpriza. Si eu am pus ciocolata langa o prajitura care nu continea ciocolata, doar se radea pe deasupra 🙂

    • brindusa
      Posted January 29, 2014 at 14:00 | Permalink

      Multumesc, Didi. Asta a si fost ideea: exteriorul sa fie diferit de interior. M-am jucat putin 😉

  2. Posted January 28, 2014 at 08:10 | Permalink

    La multi ani frumosi si sanatosi! Frumos e tortul asta, si combinatia de culori e grozava!

  3. Cretu Veronica
    Posted January 28, 2014 at 00:20 | Permalink

    La multi ani!
    Tortul este splendid!

  4. Diana
    Posted January 27, 2014 at 10:06 | Permalink

    PS LA MULTI ANI !!!

  5. Diana
    Posted January 27, 2014 at 10:05 | Permalink

    Am crezut ca doar eu simt asa ceva legat de aniversari 🙁 .
    Grozav tort dar mult prea mult service ptr capul meu :))
    Respect !

  6. Posted January 26, 2014 at 22:22 | Permalink

    foarte frumos arata tortul, eu pun spirulina pt. culoarea verde in blaturi… La multi ani, Brandusa!

    • brindusa
      Posted January 27, 2014 at 11:50 | Permalink

      N-am ajuns inca sa cumpar spirulina. Promit ca iau 😉 Multumesc, Dia.

  7. Posted January 26, 2014 at 22:05 | Permalink

    Foarte frumos tort! La multi ani cu sanatate si fericire!

    • brindusa
      Posted January 27, 2014 at 11:49 | Permalink

      Multumesc, Timea. Sa fie 🙂

  8. ulman mihaela
    Posted January 26, 2014 at 21:35 | Permalink

    La multi ani Brindusa, sa fii sanatoasa si fericita si sa scrii rindurile tale, indiferent daca ai o zi mai trista sau nu. Imi place felul cald in care scrii, povestesti, gatesti, sfatuiesti, traiesti, te bucuri, dai viata si speranta si ne incinti cu pozele tale. Prieteni pot fi toti si in acelasi timp poti fi singur, dar sigur cele scrise de tine ramin in amintirea si sufletul celui care te pretuieste. Multumesc pentru retetele tale pe care imparti cu noi si mai ales pentru detaliile pe care le dai. E nevoie de multa rabdare si pentru asta trebuie sa fii pretuita cu adevarat. Cu drag, Mihaela

    • brindusa
      Posted January 27, 2014 at 11:48 | Permalink

      Draga mea, mi-au dat lacrimile citind mesajul tau. Iti multumesc mult pentru randurile scrise. Te imbratisez cu drag 🙂

  9. Posted January 26, 2014 at 21:20 | Permalink

    La Multi Ani fericiti si sanatosi!!! Tortul arata super!!!

    • brindusa
      Posted January 27, 2014 at 11:45 | Permalink

      Multumesc Simona. Pupici 🙂

  10. Posted January 26, 2014 at 20:53 | Permalink

    la multi ani, Brîndu! mulți, frumoși și veseli, așa, ca tine!

  11. Posted January 26, 2014 at 20:16 | Permalink

    Orice varsta am avea trebuie sa ne bucuram de ea fie ea cu bune, cu rele. Trebuie sa ne bucuram de viata, de oamenii care ne iubesc si ne sunt alaturi. La multi ani inca o data. Tortul este foarte frumos, vesel si draguti foc si trandafirasii. Seara placuta! >:D<

    • brindusa
      Posted January 27, 2014 at 11:44 | Permalink

      Ai dreptate, Rocsy. Multumesc. Te pup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *