Vinete umplute cu carne

Acum vreo saptamana, ca urmare a vizitei noastre in Grecia, va aratam o alta metoda de a face salata de vinete. Si, ca de obicei, am postat-o si pe Facebook. Acolo lumea a apreciat-o si apoi mi-a dat si cateva idei noi. Pe una am facut-o azi. Iti multumesc, Doina, pentru reteta. 

Papuceii de vinete (sau Melitzanes papoutsakia cum i se spune in Grecia) e o reteta in care vinetele sunt umplute cu carne toacata aromata cu usturoi, apoi acoperite cu parmezan si rosii. Toate se baga la cuptor, iar rezultatul e de-men-ti-al! Aveti grija cat mancati 😉

Dupa cum vedeti, vinetele sunt taiate in asa fel incat sa aibe forma unor papuci negri. De fapt asa se si traduce numele lor grecesc Melitzanes papoutsakia = Papuci din vinete 😉  Pentru asta nu taiati (pe lung) toata partea superioara a vinetei. Taiati doar un capac pe mijloc, care sa acopere cam 2/3 din suprafata, apoi cu ajutorul unei lingurite scobiti bine tot miezul.Vinete umplute cu carne

Vinete umplute cu carne / Melitzanes papoutsakia
Serves 3
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr
Ingredients
  1. 3 vinete
  2. 1 ceapa, tocata
  3. 2 catei de usturoi, tocati
  4. 500 g carne tocata
  5. 2 rosii
  6. 200 g parmezan, ras
  7. 1 legatura de patrunjel, tocat
  8. 3 linguri cu ulei de masline extravirgin
  9. sare, piper dupa gust
Instructions
  1. Taie cate un capacel fiecarei vinete (pe lung) si scoate miezul cu o lingurita (pastreaza-l). Pune cojile de vinete pe o tava de aragaz si stropeste-le cu putin ulei de masline si sare. Pune tava in cuptor la 160 C pentru 30 minute. Dupa acest timp cojile de vinete vor deveni tari si isi pastreaza usor forma.
  2. In acest timp pregateste umplutura: caleste ceapa in restul de ulei, la foc mic, pana se inmoaie putin (cam 5 minute). Adauga miezul de la vinete tocat marunt si caleste-l putin.
  3. Adauga carnea tocata si usturoiul tocat. Amesteca bine, pune putina sare si piper, acopera si lasa la foc mic 20 de minute (tocmai bine, pana sunt gata cojile de vinete de la cuptor). Potriveste de sare si piper.
  4. Ia umplutura de pe aragaz si las-o sa se racesca putin. Scoate cojile de vinete din cuptor si pune pe fundul lor un strat de parmezan ras. Umple bine cu amestecul de carne, apoi presara iar parmezan. In final acopera cu cateva felii de rosii. Sareaza putin si pune totul la cuptor pentru 20 - 30 de minute, la 180 C.
Notes
  1. Vinetele umplute cu carne sunt bune calde, cu putin iaurt grecesc deasupra.
  2. Poti folosi orice tip de carne.
Cooking With My Soul http://www.retetedesuflet.ro/

10 Comments

  1. Posted August 19, 2015 at 13:26 | Permalink

    Bunnneee, de probat si varianta aceasta! 😉

    • brindusa
      Posted August 19, 2015 at 15:35 | Permalink

      🙂 sa-mi spui cum v-a placut rezultatul

  2. Tismana
    Posted August 13, 2014 at 19:02 | Permalink

    Foarte bune aceste Papoutsákia (care la greci se traduce pantofi… bineinteles ca pantófles inseamna papuci :)) !
    Poti sa tii vinetele decupate si miezul in apa rece cu sare circa 1h si jumatate si sa le folosesti apoi direct in reteta fara sa te mai chinui cu coptul cojilor. Asa iese iuteala/amareala din vanata.
    Asa am aflat si eu de la o “sursa” greceasca 🙂

    • brindusa
      Posted August 17, 2014 at 11:18 | Permalink

      Multumesc pentru sfat 🙂

  3. lulu
    Posted September 18, 2013 at 16:26 | Permalink

    Ce bune sunt si ce-mi place!!!

  4. Posted September 17, 2013 at 22:32 | Permalink

    Foarte bine arata! Cum mie imi plac mult vinetele, notez retata sa o incerc. Sigur este ceva foarte bun.

    • brindusa
      Posted September 17, 2013 at 22:49 | Permalink

      Sa-mi spui cum ti-a placut 🙂

    • brindusa
      Posted September 18, 2013 at 21:20 | Permalink

      Garantez! 🙂

  5. Posted September 17, 2013 at 15:51 | Permalink

    primul venit priml servit ;), arate delicios. Felicitai pt blog ff interesant!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *